Četvrtak 22.03.2018.
15:57
Vestionline, Tanjug

NATO nas urnisao: Ekspanzija malignih bolesti u Srbiji

V. Sekulić
Užasne posledice posledice bombardovanja Srbije

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač ocenio je na današnjem skupu u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, da je važno da se Srbija jasno odredi prema NATO agresiji pred međunarodnim institucijama.

- Podaci govore o znatno povećanoj smrtnosti i broju obolelih od onkoloških bolesti kako kod dece tako i kod starijih osoba. Sa podacima treba izaći pred međunarodne institucije, kao što je to na primer uradila Italija i Nemačka, a vezano za vojnike koji su služili u sklopu KFOR-a - kaže Kovač.

Kaže da stručnjaci očekuju da dokazivanje posledica bombardovanja bude državni prioritet jer, ako se obezbede sredstva za istraživanja, moći će da se dokaže jasna veza upotrebe osiromašenog uranijuma i bolesti te da se finansijski pomogne onima koji pate od različitih oblika karcinoma.

- Običan narod nije svestan posledica bombardovanja koje traju i danas - napominje Kovač.

Učesnici skupa su ocenili da se može očekivati povećano oboljevanje od kancera u narednim godinama u oblastima gde je bilo najintenzivnije bombardovanje.

Profesor Radomir Kovačević, toksikolog u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu napominje da istraživanja, na kojima su radili stručnjaci različitih profila govore, da su kod 20,7 procenata stanovništva u Srbiji primećeni specifični hromozomski poremećaji, za koje se, kaže, veruje da su posledica bombardovanja.

- Imamo institucije koje mogu da se uhvate u koštac sa ovim problemom, ali bez podrške države nije moguće uraditi dublja istraživanja na ekosistemu i na ljudima - kaže Kovačević.
Što se tiče dekontaminacije zemljišta, rečeno je na skupu, država nema dovoljno sredstava da se kompletno zemljište očisti i zato je, poručuju, potrebno formirati međunarodni fond koji bi prikupljao sredstva za ovu namenu.

2023 © - Vesti online