Četvrtak 22.03.2018.
12:22
Vestionline, Tanjug

Haos u Austriji: Otkazano 150 letova, dva za Beograd

pixabay.com
Planirano otkazivanje 70 letova, pa otkazano duplo više: Aerodorm Švehat

Radnički savet zakazao je jutros ranije nego što je bilo planirano sastanak, pa je zbog toga nastao haos na aerodromu Švehat kod Beča. 

Prvobitno je bilo planirano da se otakže 70 letova zbog sastanka radničkog saveta, na kojem se pilotima i stujardima saopštavaju rezultati aktuelnih pregovora o povećanju plata. 

Uprava Radničkog saveta je, međutim, sinoć donela odluku da sednica počne u 5.30 časova, tri sata ranije od planiranog. Na osnovu te odluke, oko 40 odsto za danas planiranih letova AUA je otkazano. 

Prema rečima šefa AUA Kaja Kratkijua, više od 12.000 putnika pogođeno je ovim merama. 

"Kratkoročno proširenje sindikalnih mera pokazuje da je cilj sindikata i radničkog saveta negativno uticanje na poslovanje kompanije. Ne možemo prihvatiti da se o zahtevima za većim platama i to još u vreme pooštrene borbe na tržištu borba vodi na teret naših mušterija", naveo je on u saopštenju. 

Zbog sindikalnih mera danas su otkazani letovi iz Beča za Amsterdam, Bazel, Bolonju, Berlin, Beograd, Brisel, Bukurešt, Kairo, Kopenhagen, Diseldorf, Frankfurt, Ženevu, Grac, Hamburg, Insbruk, Kijev, Keln, Lajpcig, London, Lijon, Milano, Minsk, Moskvu, Minhen, Pariz, Prag, Sofiju, Sstutgart, Teheran, Tel Aviv, Veneciju, Varšcavu, Zagreb i Cirih, ali i za Vašington i Toronto. 

Što se Beograda tiče, otkazani su prema planu letenja planirani polasci u 5.15 i 12.05 časova. 

Sastanak Radničkog saveta sazvan je pošto nije došlo do napretka u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, pa se razmišlja i o štrajku. 

AUA zaposlenima nudi povećanje plate u visini od 2,1 odsto, ali sindikati i Radnički savet traže veći rast plata.

2020 © - Vesti online