Sreda 21.03.2018.
15:52
Al Jazeera

Erdogan grmi: SAD u Siriji pokušale da prevare Tursku

Tanjug/AP
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Erdogan se obratio klubu parlamentarnih poslanika Partije pravde i razvoja u Ankari i tom prilikom poručio SAD da moraju da poštuju Tursku ako želi da budu njen strateški partner.

- Turska je od SAD tražila da kupi oružje za novac, a oni nam ga nisu prodali. Umesto toga, besplatno su teroristima u Siriji dostavili 5.000 punih kamiona oružja i municije - kazao je on.

Turski predsednik je oštro reagovao i na izjavu portparolke Stejt departmenta koja je izjavila da su SAD zabrinute zbog situacije u Afrinu.

- Gde ste bili kad smo vam mi ukazivali na zabrinutost? Gde ste bili kad smo vas zvali da zajedno očistimo teroriste u tom regionu? Rekli ste da ćete u borbi protiv terorista Islamske države sarađivati sa terorističkim organizacijama. Niste nam verovali kad smo vam rekli da je to greška i da bismo tu borbu trebali zajedno voditi - poručio je Erdogan.

Turska i SAD imaju niz otvorenih pitanja, uključujući i razilaženje stavova o grupi PYD/YPG u Siriji, za koju Turska tvrdi da je sirijski ogranak Radničke partije Kurdistana, a SAD je tretiraju kao partnera u borbi protiv pripadnika Islamske države.

Turske snage, podržane sirijskim pobunjenicima, počele su vojnu operaciju protiv enklave Afrin 20. januara, otvarajući novo ratište u sirijskom građanskom ratu koji traje već osmu godinu.

2024 © - Vesti online