Sreda 21.03.2018.
15:45
b92.net, Vestionline

Janjić: Nemci sutra u Beograd donose koncept sporazuma o Kosovu

EPA/Petrit Prenaj
 

Osim toga, predsednik Foruma za etničke odnose je istakao i da će delegacija biti predvođena barem državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova.

- Zvaničnici iz Berlina stižu sa konceptom pravno obavezujućeg sporazuma u kome će biti navedeno da se od Srbije ne traži da prizna nezavisnost Kosova, ali se traži da ne sprečava članstvo Kosova u UN i međunarodnim organizacijama - rekao je Janjić na konferenciji za novinare predstavljajući elemente koje bi pravno obavezujući dokument trebalo da sadrži, a koje je izradio Forum za etničke odnose. 

Osnivač Foruma naveo je da nemačka delegacija u Beograd stiže i da bi dobila podršku za učešče u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, koja počinje u maju, a koja podrazumeva da u sali budu prisutni i predstavnici Berlina i Vašingtona. Prema njegovim rečima, nakon potpisivanja tog pravno obavezujućeg sporazuma trebalo bi da usledi promena Ustava. 

- U stavovima Foruma polazi se od toga da su dijalog i proces normalizacije put koji vodi ka rešavanju životnih problema građana Srbije i Kosova, a time i najbolje rešenje koje, u postojećim istorijskim okolnostima, omogućuje ostvarivanje interesa obe strane - rekao je on. 

Prema rečima Janjića, dokument Foruma usledio je na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se svi društveni činioci uključe u unutrašnji dijalog o Kosovu. Janjić je izrazio očekivanje da će se njihovi stavovi naći u predlogu rešenja na kome Vučić radi. 

Osnovi sporazuma između Srbije i Kosova, iz ugla Foruma sadrže i to da će ugovorne strane razvijati dobre odnose, na principu nemešanja u unutrašnja pitaja, poštovaće briselske sporazume, sporove će rešavati mirnim putem, postupaće pod pretpostavkom da nijedna od strana ne može da predstavlja drugu u međunarodnim odnosima, uređivaće životno važna i humanitarna pitanja, sa akcentom na nestale. 

Prema rečima Janjića, sporazum podrazumeva da će ugovorne strane razvijati saradnju između svojih opština i zajednica, negovaće bratimljenje opština, olakšavati slobodu kretanja, poštovaće sve zajednice na svojoj teritoriji. 

- Strane ugovornice su saglasne da njihovo članstvo u UN i drugim međunarodnim organizacijama ne podrazumeva implicitno priznavanje druge strane, a na osnovu međunarodnog prava - rekao je Janjić.

2024 © - Vesti online