Sreda 21.03.2018.
12:50
Nikola Radenković

Dečije knjige a ne mobilni telefoni

New Look Entertainment d.o.o.
Dečije knjige

Današnja deca sve više vremena provode ispred televizora, za monitorima i igrajući igrice na smartfonovima što naravno nije nimalo dobro po njihovo zdravlje. Preveliko izlaganje zracima koji ti uređaji emituju nije dobro za odrasle ljude, a kamoli za mališane, a upravo tu decu je veoma teško odvojiti od veoma zaraznih aplikacija i igrica na smartfonovima. Zato dečije knjige predstavljaju jedno od glavnih oružja kako se braniti protiv ove savremene pošasti i pomoći deci da žive zdrav i ispunjen život.

Problem savremenog društva

Savremeni svet se odlikuje neverovatnom stopom napretka u gotovo svim sferama života, što je možda najprimetnije kroz pomenute uređaje poput laptopova i smartfonova. Pre samo desetak ili dvadesetak godina, bilo je gotovo nezamislivo da skoro svako od nas poseduje smartfon i laptop, a još manje da se ti uređaji menjaju za nove gotovo svake godine kako bi se ispratio tempo tehnološke industrije. Upravo ta široka rasprostranjenost smartfonova, tableta i sličnih uređaja, pored brojnih dokazanih prednosti koje olakšavaju svakodnevni život, poseduju i pojedine veoma ozbiljne posledice koje mogu imati veoma negativne uticaje na život ljudi.

Najmlađi na udaru

Ciljna grupa koja je možda i najpogođenija pomenutim negativnim efektima savremene tehnologije su verovatno najmlađi koji su knjige za decu, igračke i lopte zamenili za smartfonove i tablete. Laka dostupnost pomenutih uređaja, izuzetno primamljiva grafika i zarazan gejmplej umnogome otežavaju roditeljima da odvoje svoje mališane od stalnog dugočasovnog gledanja u ekrane koji emituju zrake koji mogu biti izuzetno štetni po vid dece što je dokazano kroz različite studije i analize koje sugerišu da sve više i više mališana moraju da nose naočare kako bi popravili vid.

Dečije knjige umesto telefona

Kao što smo već pomenuli u uvodu, knjige za decu mogu biti jedno od glavnih oružja za borbu protiv negativnih strana digitalne revolucije i široke rasprostranjenosti uređaja kao što su smartfonovi i tableti.

Decu je samo potrebno postepeno navikavati da čitaju knjige odnosno da im se polako razvija čitalačka navika, što će im mnogo značiti u budućnosti jer je dobro poznato i naučno dokazano da dečije knjige donose mnoge koristi najmlađim čitaocima kao što je razvijanje memorije, poboljšavanje koncentracije, a pre svega stvaranje oštrijeg i bistrijeg uma.

A neke najlepše knjige za decu možete naći upravo na vebsajtu Knjige na dlanu i poručiti u samo nekoliko lakih koraka.

Zato nema nikakvih opravdanja da vaše dete i dalje provodi previše vremena za računarom, tabletom ili smartfonom. Obradujte ih nekom lepom knjigom već danas!

2024 © - Vesti online