Sreda 21.03.2018.
13:35
Vestionline, Tanjug

Holandija odbila da izruči ubicu osam vojnika JNA

pixabay.com
Odbijen zahtev: Nedžad Herenda neće biti izručen BiH

Pozivajući se na svoja saznanja u Ministarstvu pravde BiH, RTRS navodi da će više detalja o razlozima odbijanja zahteva saopštiti Tužilaštvo BiH, nakon što ova institucija i zvanično zaprimi odluku holandskog ministarstva pravde.

Odluka o odbijanju molbe za izručenje Herende stigla je u BiH pre dva dana, gotovo godinu od momenta kada je za njim zvanično raspisana poternica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo osam vojnika bivše JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je u Sudu BiH u toku suđenje Draganu Vikuću i drugima.

Iako postoji crvena poternica Interpola, Herenda nije bio hapšen, već samo lociran.

Za Herendu i "Ševe" vežu se mnoga monstruozna ubistva i zločini s političkom pozadinom, u koji je bio umešan i vrh bošnjačke politike.

Reč je o ratnom pokušaju ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele, atentatu na porodicu generala takozvane Armije BiH Sefera Halilovića, ubistvu bivšeg zamenika direktora AID-a Nedžada Ugljena, gde je Herenda trebalo da bude jedan od ključnih svedoka.

Sarajevska štampa, naime, piše da određenim političkim krugovima u Sarajevu nije odgovaralo da Herenda bude izručen BiH jer bi bili otkriveni nalogodavci ovih zločina, prenosi RTRS.

2024 © - Vesti online