Sreda 21.03.2018.
10:36
b92.net, Vestionline

Snouden: Korisnici bitkoina na meti...

EPA-EFE/Wallace Woon
Bitkoin možda ima "skriveni cilj"

Tako dobijeni podaci omogućavali su toj agenciji da prikuplja i anlizira sirove podatke o globalnom internet saobraćaju, istovremeno koristeći softvere koji su, navodno, nudili anonimnost korisnicima, navodi se u izveštaju NSA iz marta 2013. godine. 

Iako je NSA bila zainteresovana i za konkurentske kriptovalute "bitkoin je prioritet broj 1", navodi se u internom dokumentu te agencije. 

Dokument ukazuje na to da je praćenje korisnika bitkoina išlo mnogo dalje od detaljnijeg ispitivanja javnih transakcija, već i da je, najverovatnije, uključivalo i prikupljanje ličnih podataka i informacija sa kompjutera korisnika, piše The Intercept.

NSA je prikupljala podatke o korisnicima bitkoina: šifre njihovih naloga na internetu, podatke o njihovoj internet aktivnosti, kao i jedinstvene brojeve za identifikaciju njihovih uređaja na mreži - MAC adrese. 

U dokumentu od 29. marta 2013. se navodi i da su analitičari agencije raspravljali i o prećenju internet adresa korisnika bikoina, njihovih mrežnih portova i vremena transakcija, kako bi lakše mogli da identifikuju "bitkoin mete". 

Spisak podataka čije praćenje je traženo ili razmatranio poširuje se i u sledećim dokumentima. 

Ta "rastuća" bitkoin špijunska operacija je, izgleda bila omogućena nesinhronizovanom sposobnošću praćenja saobraćaja internet veza koji idu kroz fizičke kablove. 

Tajni program NSA koji se bavio praćenjem bitkoina nosio je šifrovanio ime "OAKSTAR", a prikrivena partnerstva agencije NSA sa korporacijama omugaćavala su nesmetano nadgledanje komunikacija i prikupljanje podataka prenošenih optičkim kablovima.

2024 © - Vesti online