Sreda 21.03.2018.
06:30
b92.net, Vestionline

Novi luksuzni elektro-auto osvaja tržište

youtube.com/pininfarinaofficial
Pininfarina - novi luksuz u auto moto svetu

Davno je prošlo vreme kada je Tesla bila jedini igrač na terenu, odavno su joj se priključile najveće kompanije iz industrije, a pored njih nastaju i novi proizvođači. 

Nakon što je Volvo lansirao Polestar, a Aston Martin "vaskrsao" brend Lagonda u klasi luksuznih EV vozila, priključiće im se i Pininfarina. 

Kompanija koja je popularnost u industriji stekla pre svega preko dizajnerskog studija, nedavno je predstavila svoj koncept električnog sedana, a prvi čovek kompanije Paulo Pininfarina je potvrdio i znatno veće ambicije. 

- Moj otac je imao san da napravi automobilsku kompaniju, i san njegovog oca je bio isti. Sad ja planiram da ostvarim taj san - rekao je Pininfarina. 

Paolov deda Batista je osnovao kompaniju davne 1930, njegov otac ju je proširio i pretvorio u današnju savremenu, a on će da sve podigne na još viši nivo.

To će učiniti zahvaljujući indijskom proizvođaču Mahindri, koji je kupio Pininfarinu 2015. za 170 miliona evra. Pininfarina je već najavila lansiranje prvog automobila pod ovim brendom krajem 2018, a u pitanju je električni superautomobil H2 Speed. 

Koncept koji je već predstavljen oslanja se na hidrogenske ćelije koje pokreću elektromotore, a biće napravljeno samo 12 jedinica. 

Pininfarina je proteklih godina predstavio još nekoliko koncepata, pre svega limuzina, a to su luksuzni sedan H600, SUV-ovi sa pet sedišta K550 i sedam K750, a nedavno u Ženevi I gran turismo HK GT. 

Zvanično predstavljanje brenda EV vozila pod imenom Pininfarina najavljeno je za 14. april u Rimu tokom trke Formule E.

2024 © - Vesti online