Utorak 20.03.2018.
20:11
D. Pašić - Vesti

Šteta što je kraj časa

D. Pašić
Žele da uče ćirilicu: Najmlađi polaznici sa nastavnicima

Deca su različitog uzrasta, najmlađe ima pet godina, a najstarije 15 godina. Svi su pažljivo i izuzetno aktivno pratili nastavu na veliko zadovoljstvo profesorki, Snežane Đokić-Zekanović i Ivane Kladarin-Panić.

- Mališani su divni, dobri i krajnje neposredni što mnogo olakšava ove pionirske korake pokretanja nastave srpskog jezika u Salcburgu. Nadam se da ćemo mi jednako inspirisati njih koliko su oni inspirisali nas - kaže nam profesorka Snežana.

Cilj prvih časova bio je da se deca međusobno upoznaju predstavljajući se drugarima kao i da se utvrdi, kroz razgovor na različite teme, koliko mališana zna srpski.

Na pitanje zašto hoće da pohađaju ovu nastavu jednoglasno su odgovorili da žele da nauče ćirilicu.

- Po završetku časova sa mlađom grupom presladak osmogodišnjak je uzviknuo "Šteta što je kraj!" što samo po sebi govori da smo uspele da ih zainteresujemo, izazovemo radoznalost i želju za usvajanjem novog znanja. Nadamo se da će ova obostrana radost rasti što duže budemo radili i bolje se upoznavali - rekla je profesorka Ivana.

Azbuka i Vuk na tabli

Po dolasku u prostoriju crkve gde se održava nastava đake je sačekalo iznenađenje.

Za dobrodošlicu je ikonopisac, Boris, na školskoj tabli ispisao azbuku i nacrtao lik Vuka Karadžića.

Cilj škole je da deca osim učenja matičnog jezika imaju priliku da se upoznaju i druže, jer su mnogi okupljeni oko jednog kluba, ali se ne druže sa decom iz drugih klubova.

Opštepoznato je da ako želiš da savladaš bilo koji strani jezik moraš, pre svega, odlično da vladaš maternjim i zato priča o školi u Salcburgu trebalo bi da bude primer za očuvanje srpskog jezika izvan matice.

Nastava i za odrasle

Ideja o pokretanju škole potekla je iz zajedničkog rada Generalnog konzulata RS i srpskih klubova u Salcburgu.

U stvaranju škole uz konzulat, učestvovali su Nenad Šulejić, predsednik Zajednice Srba u Salcburgu i predsednik kluba Kulturno-sportska zajednica Srba Salcburg, Dragan Arsić predsednik kluba Opanak, Predrag Pitulić, prvi čovek kluba "Sinđelić" i Milan Dragić, predsednik kluba Sloga.

Na osnovu razgovora sa dijasporom, konzulat je spreman da počne i nastava srpskog jezika za odrasle, ali i učenje srpskog jezika za strance.

Druženja kod konzula

S obzirom na to da dijaspora nije okupljena samo oko srpskih klubova i da postoji veliki broj veoma uspešnih ljudi na ovim prostorima koji nisu u kontaktu sa konzulatom, Generalni konzulat RS u Salcburgu planira i tzv. Druženja kod generalnog konzula.

2024 © - Vesti online