Utorak 20.03.2018.
18:22
B. Đokić - Vesti

Sačekuša za Kekinog čoveka

youtube.com/rudar7
Likvidiran: Goran Tasić Gokče

Tasićeva likvidacija brzinom munje prostrujala je jugom Srbije. Iako u srpskoj javnosti, ali i u evropskom podzemlju, nije bio mnogo poznat, njegovo ime se na jugu Srbije izgovaralo sa strahom.

Tasić je voleo da se predstavlja kao biznismen, ali je bio mnogo poznatiji po pucnjavama, prebijanjima i sumnjama na kriminal nego po poslovnim uspesima.

Kako "Vesti" saznaju iz MUP Srbije, Goran Tasić Gokče bio je jedan od saradnika Dejana Stojanovića Keke, najtraženijeg Srbina sa poternice za kojeg se sumnja da učestvuje u prekookeanskom švercu droge iz Južne Amerike za Evropu.

- Kada je za Kekom pre desetak godina bila raspisana poternica, on je napustio Beograd i utočište našao upravo kod Tasića u Vranju. Gokče ga je čuvao nekoliko meseci, posle čega je tajnim kanalima Keka pobegao za Brazil. Tamo je, kako sumnjamo, razgranao ekipu koja se bavi švercom kokaina za Evropu. Iako je Tasić u međuvremenu više puta odlazio na robiju i izlazio, pretpostavljamo da je i nastavio saradnju sa Kekom. Šta je radio u Holandiji, kolege iz tamošnje policije još ispituju, ali ne treba zaboraviti da je upravo luka u Amsterdamu glavno odredište za prekookeanske brodove iz Južne Amerike, na kojima se krijumčare tone kokaina - kažu izvori iz MUP-a Srbije za "Vesti".

Holandski mediji prenose informacije o ubistvu Tasića i navode da je njegova smrt najverovatnije povezana sa poslovima u vezi s narkoticima.

- Posle konsultacija sa šefom amsterdamske policije, mogu da kažem da postoje indicije da je pucnjava povezana sa narkoticima. Sumnjamo da je pozadina obračuna upravo sukob u narko-krugovima u Amsterdamu - rekao je Jozijas Van Artsen, gradonačelnik Amsterdama.

Goran Tasić ranjen je u noći između četvrtka i petka.

- Odmah posle pucnjave policijski helikopter je satima nadletao to područje u potrazi za napadačem. Oko četiri sata posle ponoći nekoliko ulica dalje od mesta pucnjave nađen je zapaljeni automobil, a sada se istražuje da li je to vozilo kojim su Tasićeve ubice pobegle sa mesta zločina - preneli su holandski mediji.

Tasiću je u Vranju dvaput suđeno za pokušaj ubistva. On je 2011. osuđen je za pokušaj ubistva Zorana Popovića Popa na tri godine i tri meseca zatvora, a odrobijao je dve godine u zatvoru u Nišu.

Po optužbama za pucnjavu tri godine ranije, u kojoj je ranjen Aleksandar Dimitrijević, na suđenju je oslobođen.

Tasić je oslobođen i optužbi da je pokušao da iznudi novac od Radoslava Mojsilovića, nekadašnjeg narodnog poslanika Nove Srbije iz Vranja.

Poslednji put protiv Tasića je u leto 2015. godine podneta krivična prijava zbog pokušaja ubistva vlasnika kožare u Vranjskoj Banji i nelegalnog oružja.

Došao iz Švedske

Pre više od deset godina, Gokče je bio član Nove Srbije (NS) i, kako je tvrdio, saradnik predsednika ove stranke Velje Ilića. Mediji dodaju i da je Tasić, navodno, u prvo vreme bio i jedan od finansijera ove stranke, a saradnja NS i Tasića je prekinuta 2012. godine. Svima je govorio da se bavi biznisom, a poslednjih godina je bio predsednik FK Vranjska Banja, mada je retko viđan u ovom mestu. Početkom marta se povukao sa mesta prvog čoveka ovog fudbalskog kluba uz obrazloženje da je "preuzauzet obavezama". Pre ubistva, Gokče je u Holandiju došao iz Švedske, gde mu, navodno, živi porodica i gde je poslednjih godina provodio najviše vremena.

Lak na obaraču

- 2015. - Pištoljem pretukao Dragoljuba Đorića i pucao na njega, ali ga nije pogodio. Osuđen je na uslovnu kaznu.

-  2010. - Uhapšen zbog sumnje da je reketirao kuma, narodnog poslanika Nove Srbije Radoslava Mojsilovića. Sud ga oslobodio optužbe.

- 2009. - Optužen je da je iz džipa pucao na Aleksandra Dimitrijevića i ranio ga u nogu. Predao se posle pet meseci bekstva, ali nije odgovarao za delo jer je Dimitrijević u međuvremenu promenio iskaz.

- 2003. - Pokušao da ubije Zorana Popovića Popa. Osuđen je najpre na pet godina zatvora, Apelacioni sud je kaznu smanjio na tri godine i tri meseca zatvora.

- 20 prijava podnela je policija protiv Tasića

- 2 puta je osuđen i to na minimalne kazne






 

2024 © - Vesti online