Sreda 21.03.2018.
07:40
D. N. P.

Deca džihadista čame u logoru

Vesti
Sedište Furkana u Novom Pazaru

Mada Zukorlić nije rekao kako je došao do ove informacije i ko su "zarobljene žene i deca", ali je naglasio "da deca ništa nisu kriva i da ih treba spasavati iz humanih razloga", zna se da se radi o porodicama Sandžaklija koji ratuju ili su poginuli boreći se za Islamsku državu (ID).

Mada preciznih podataka nema, računa se da je u Siriji i Iraku na strani Islamske države ratovalo između 60 i 100 boraca poreklom iz Sandžaka, više od polovine su državljani Srbije, neki imaju i pasoše drugih država.

Zna se da ih je između 15 i 20 poginulo, da su se neki vratili, a da jedan broj najokorelijih džihadista još ratuje na teritoriji Sirije koja nije pod kontrolom Asadove armije.

Nevena poginula

Suprugu Mirjanu i ćerku Nevenu (23) u Siriju je odveo i Goran Pavlović - Abdulah, iz okoline Beograda, Srbin koji je primio islam i bio u tesnoj vezi sa Podbićaninom, Mujovićem i Jašarevićem. Prema nekim informacijama, njegova ćerka Nevena poginula je kao borac ID.

Najviše Sandžaklija u Siriju i Irak otišlo je preko novopazarskog Mesdžida Furkana koji je bio čvrsto povezan sa vehabijskom kolonijom u Maoči(BiH) i centrima za regrutaciju u Beču koje su vodili "opasni ljudi" poreklom iz Tutina: Nedžad Balkan, Adem Demirović i Mirsad Omerović. 

U ovoj ekipi bili su i vođa Furkana Abid Podbićanin i Novopazarac Mevlid Jašarević, koji se "proslavio" pucnjima na američku ambasadu u Sarajevu...

Za Podbićanina, komandanta jedne veće jedinice ID, najpre se čulo da je poginuo u obračunu sa Kurdima, međutim, neki njegovi prijatelji tvrde da je živ, a da je pogibiju lažirao kako bi uspeo da lakše pobegne u Tursku.

Zna se da je Podbićanin u Siriju odveo i suprugu Nervesu Plojović i troje dece, a šta je sa njima nije poznato.

U novembru 2013. godine suprugu Eminu i dvoje dece u Siriju je odveo i Rejhan Plojović.

Suprugu Selmu Hadžić u Siriju je odveo i Tutinac Tefik Mujović zvani Abdulah koji je bio zadužen da borce ID iz Turske preko granice ilegalno prebacuje u Siriju.

On je kasnije uhapšen u Turskoj i izručen Srbiji, trenutno je u zatvoru, ne zna se šta je sa njegovom suprugom i da li je u međuvremenu dobio i decu...

Ima ih više od 11

Kako je ID počela da gubi rat i da se povlači, a njeni borci listom da ginu, ginule su i Sandžaklije u njenim redovima, a njihove supruge i deca su završavali u Asadovim ili kurdskim logorima... Sigurno ih je mnogo više od 11 koliko pominje muftija Muamer Zukorlić.
- Ne znam šta bi Srbija mogla da učini za njih, jer je u Siriji još rat, možda nešto preko Turske, ali i to će biti vrlo teško - kaže dobar poznavalac i dugogodišnji "pratilac" vehabija iz Sandžaka.


 

2024 © - Vesti online