Utorak 20.03.2018.
12:15
rs.n1info.com

Bivši ambasador: Politika "I Rusija i Zapad" neće moći još dugo

Youtube/N1
Diplomata Srećko Đukić (Foto: Arhiva)

A šta mi hoćemo od Kosova?

- Političari mogu da "uvijaju u oblande", ali diplomatska pravila su jasna - ako hoćete u EU, ona ima svoje kriterijume, svoja pravila, i dok ne ispunite ta pravila ne možete postati članica - izjavio je Đukić.

Prema njegovim rečima, Srbija od Rusije ima koristi, jer, kako je rekao, to što izvozimo u Rusiju, ne bismo mogli nigde da izvezemo.

- Milijardu dolara izvoza u Rusiju imamo i to ne bismo mogli nigde drugde da izvezemo - rekao je bivši ambasador.

Na pisanje medija da Nemačka želi za Kosovo status posmatrača u Ujedinjenim nacijama, Đukić kaže da je to "jedna od realnih mogućnosti" i jedno od prelaznih rešenja, ali da je pitanje da li to Srbiji pdgovara ili ne.

- To je teško i složeno pitanje, kada imate ceo sistem, dva saveza, NATO, na jednoj strani, osim par izuzetaka koji su nam dali potporu, a to je Španija... Ali, ono što meni nedostaje je naša platforma, šta mi hoćemo od Kosova. Ja mislim da moramo da ga sačuvamo, makar "na konac" - izjavio je Đukić.

Dodaje da je jasno da Srbija zagovara kompromis, ali da se ne zna šta to znači. To, prema Đukićevim rečima, treba da bude predmet diskusije i razgovora u parlamentu, mestu na kojem se vode debate.

2024 © - Vesti online