Ponedeljak 19.03.2018.
17:44
Vestionline, Tanjug

Odobreno izručenje Kempbela, Voters se žalio, Arnold izručen

pixabay.com
Australijance čeka kazna na njihovom terenu

Izručenje Votersa i Arnolda je ranije odobreno, pa je Arnold već izručen Australiji jer se saglasio sa ekstradicijom, dok se Voters žalio Apelacionom sudu u Beogradu čija se odluka čeka.

Što se tiče Kempbela protiv njega se vodi postupak i u beogradskom Višem javnom tužilastvu zbog nedozvoljenog nošenja pištolja, koji je kod njega pronađen prilikom hapšenja u hotelu Metorpol, a taj postupak bi mogao da odloži njegovo izručenje Australiji kojem se on nije protivio.

Sud je danas saopštio da je krivično vanpretresno veće 15. marta donelo rešenje kojim je utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izrucenje Kempbela Australiji.

On se pred sudom saglasio sa izručenjem i praktično odrekao prava na žalbu, pa će o njegovom izručenju uskoro odlučivati ministar pravde Srbije, koji može da zbog postupka pred Višim tužilaštvom odloži davanje saglasnosti za izručenje do okončanja tog postupka.

Prema saopštenju suda, pravosuđe Komonvelta Australije sumnjiči Kepmbela za krivična dela iz Krivicnog zakona Komonvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za uvoz komercijalne kolicine granicno kontrolisane droge u Australiju", "zavera za posedovanje komercijalne količine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge", "pokušaj da se uveze komercijalna kolicina granično kontrolisane droge u Australiju" i "pokušaj posedovanja komercijalne količine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge".

U saopštenju suda se precizira da se Kempbel pred sudom izjasnio da želi da bude izručen Komonveltu Australije po pojednostavljenom postupku u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije.

Zbog toga, kako se dodaje, protiv rešenja kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje nije dozvoljena žalba, već će spisi biti prosleđeni ministarstvu pravde na dalje postupanje.

Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije, ministar pravde može da odloži izvešenje izručenja dok ne bude pravnosnažno okončan krivični postupak pred domaćim sudom, koji se za drugo krivično delo protiv lica čije je izručenje dozvoljeno.

Takođe, izručenje može da se odloži i dok to lice "ne izdrži kaznu zatvora ili drugu krivičnu sankciju koja se sastoji u lišenju slobode".

Sud podseća da se protiv Kempbela pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu vodi istraga za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Inače, Specijalni sud u Beogradu je 20. februara doneo rešenje kojim je utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Votersa i Arnolda pravosudnim organima Komonvelta Australije.

Voters se na to rešenje žalio 13. marta Apelacionom sudu u Beogradu, dok se Arnold saglasio sa izručenjem Australiji. Ministarka pravde je nakon toga dala saglasnost za izručenje Arnolda, koji je već predat Australiji.

Kempbel, Voters i Arnold su uhapšeni u Beogradu sredinom januara po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okviru međuanrodne istrage šverca droge.

2024 © - Vesti online