Utorak 20.03.2018.
04:30
Vestionline, zimo.dnevnik.hr

Da li je bezbedniji Android ili iOS? Evo šta kažu stručnjaci

pixabay.com
Iako su Andoridi lakši plen za hakere, i ovaj operativni sistem postaje sve imuniji na napade

Problem Androida jeste što je pronađene bezbednosne propuste teško ispraviti (odnosno, bezbedosnu nadogradnju isporučiti svim korisnicima), a vlasnici ovih uređaja mogu da preuzmu i instaliraju aplikacije koje nisu dostupne na Googleovoj zvaničnoj prodavnici i tako pokupe neki maliciozni program. 

Kada Google pronađe neki bezbednosni propust, ili stručnjaci upute upozorenje u vezi sa njim, Google mora nadogradnju sa zakrpom za taj propust prvo da pošalje kompanijama koje proizvode telefone, a one zatim treba da nadograde uređaje, što je proces koji dugo traje, a u pojedinim slučajevima se telefoni nikada ne nadograde. 

Apple nema takvih problema jer ova kompanija u isto vreme omogućava nadogradnju svim uređajima (tj. nekoliko poslednih generacija uređaja koje podržavaju taj softver), pa se njihovi telefoni smatraju bezbednijim. 

Ali, situacija se u poslednje vreme ipak menja pa je, prema Dejvidu Klajdermaheru, Googleovom šefu bezbednosti za Android, ovaj operativni sistem danas bezbedan kao i "operativni sistemi konkurencije". Iako Klajdermaher nije direktno spomenuo Apple, jasno je da je mislio na njihove telefone i iOS. 

Prema godišnjem izveštaju o bezbednosti Androida koje je objavio Google, prošle godine zabeležen je veliki korak napred kada je reč o bezbednosti ovog mobilnog operativnog sistema, a "brojne zaštite koje koriste danas su vodeće u industriji". 

U razgovoru za Cnet, Klajdermaher je rekao da je danas sve teže pronaći bezbednosne propuste u Androidu, i da su korisnici vrlo dobro zaštićeni od malicioznog softvera, a problemi koji su ranije uzrokovali ranjivost Androida na napade, danas više nisu tako veliki. 

Napomenuo je da je bezbednost Androida vremenom rasla, dok je hakerima postalo sve teže i skuplje da pronađu velike i opasne propuste. Takođe, da bi rešio problem nadogradnji softvera, Google će zahtevati od kompanija redovne nadogradnje OS-a. 

Klajdermaher kaže da je kompanija već mnogo toga uradila vezano za ovaj problem, a u 2018. očekuje se da se ukupan procenat uređaja s poslednjim nadogradnjama uveliko poveća. 

Još jedan način zaštite telefona koje pokreće Googleov operativni sistem jeste razvoj alata koji će prepoznati i sprečiti preuzimanje, odnosno instaliranje malicioznih aplikacija – uključujući i aplikacije koje se skidaju s drugih online prodavnica osim Googlea Play. 

Upravo je zaštita korisnika od ovakvih aplikacija najvažnija stvar koju Google može da uradi kako bi zaštitio korisnike, pa će na tome raditi i dalje, kako bi telefoni s Androidom bili još bezbedniji.

2024 © - Vesti online