Utorak 20.03.2018.
08:08
D. N. Petrović - Vesti

Srpski izvor vida strance

D. N. Petrović
Pršti topla voda: Jošanička banja

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić s ponosom ističe da je u neopravdano dugo zapostavljanoj Jošaničkoj banji, koju mnogi nazivaju zelenim vratima ili kapijom Kopaonika, sve konačno krenulo, da je i opština puno uložila u infrastrukturu banje, da slede još veća ulaganja, da pomaže i država, da ulažu ovdašnji privrednici i povratnici iz inostranstva, ali i da stižu i strani investitori.

Kupali se velikani

- Sredstvima opštine Raška i Vlade Srbije renovirano je staro kupatilo, izgrađeno 1935. godine i pretvoreno u moderno banjsko lečilište, firma Megalit iz Raške podigla je savremeni banjsko-rekreativni kompleks Draguljica, povratnik iz Švajcarske Milenko Milojević izgradio je veliki hotel i benzinsku pumpu. Uskoro počinje izgradnja velikog bazena, velnes-centra, blatnog kupatila.

D. N. Petrović
Predsednik opštine: Ignjat Rakitić

- Turska je ponudila da obnovi i staro tursko kupatilo u banjskom kompeksu, sporazum smo potpisali sa predsednikom Redžepom Erdoganom prilikom njegove prošlogodišnje posete Novom Pazaru, uskoro počinju radovi. Jošanička banja je ogroman i neiskorišćen potencijal ne samo opštine Raška već i Srbije - naglašava Rakitić.

Najveće bogatstvo i glavni adut Jošaničke banje je topla i izuzetno lekovita voda (od 78 do 88 stepeni) sa sedam izvora koja je do sada uglavnom neiskorišćena oticala u reku Jošanicu. Zbog hemijskog sastava ove vode, koja leči reumatske, kožne, stomačne, ženske i mnoge druge bolesti ovamo su svojevremeno na odmor i lečenje dolazili Miloš Obrenović, Josif Pančić, vojvoda Živojin Mišić i mnogi drugi srpski velikani... Pamti se da je Živojin Mišić dolazio i po dva-tri puta godišnje.

D. N. Petrović
Raj za odmor: Akva-park Draguljica

Nade u dijasporu

Voda Jošaničke banje je odlična u lečenju svih oblika reumatizma, odnosno svih bolesti mišićno-koštanog, zglobnog i nervnog sistema, sportskih povreda, povreda kičme, blažih oblika kožnih bolesti, u oporavku posle moždanog udara, ali i mnogih drugih obolenja. Sada u našoj ambulanti fizikalne medicine imamo najmodernije kade i najsavremeniju opremu, posedujemo čak i retki i aparat za presoterapiju, odnosno limfnu drenažu celog tela - objašnjava dr Verica Vujanac, specijalista fizikalne medicine i direktor Doma zdravlja u Raški.

D. N. Petrović
Obnovljeno banjsko kupatilo

- Osamdesetih godina prošlog veka u Jošaničkoj banji je započet lečilišno-hotelski komples u koji je Vlada Srbije uložila više od 20 miliona dolara. Lečilište ni do danas nije završeno (niti je u planu), ruinirano je i umesto da pospeši razvoj Jošaničke banje, mnogo je doprinelo njenom višedecenijskom tavorenju.

Reka čuva lekovitost

Da ne bi izgubila svoja lekovita svojstva, voda se s glavnog izvora, gde je 78,5 stepeni, posebnim cevima spušta koritom reke Jošanice i prirodnim putem hladi do poželjnih 36 do 38 stepeni. Inače, na samom izvoru voda je toliko topla da se u njoj jaje skuva sa samo nekoliko minuta.

- Trenutno, što u hotelima, što u domaćoj radinosti, možemo da smestimo 300 gostiju, a u špicu sezone, od maja do septembra, potrebno nam je mnogo više. Sada, kada je u Banji sve krenulo, velike nade polažemo u dodatnu pomoć države, ali i u našu dijasporu (iz okoline Jošaničke banje svaki drugi žitelj radi u inostranstvu) koja već pokazuje veliko interesovanje za ulaganja u banjski turizam - kaže Nikola Milojević, žitelj Jošaničke banje koji godinama izdaje sobe gostima.

Gondola do Kopaonika?

Već dugo postoje planovi da se Jošanička banja zatvorenom žičarom (gondolom) poveže s vrhom Kopaonika što bi omogućilo da se gosti najpoznatijeg ski-centra u Srbiji tokom dana skijaju, a uveče brčkaju u toploj i lekovitoj vodi Jošaničke banje. Turistički radnici na Kopaoniku ističu da su za izgradnju gondole bili zainteresovani Rusi, Nemci, Italijani i Francuzi i da je spori razvoj Jošaničke banje kočio sve ove planove. Naglašavaju da je sada pravi trenutak za aktiviranje ovog plana.

2024 © - Vesti online