Utorak 20.03.2018.
00:41
B. Božin - Vesti

Novi detalji otmice sina nemačkog milijardera: Nedžad plivao u dugovima

pixabay.com
Ajdinović uhapšen zbog otmice koja se dogodila 2015. godine (Foto: Ilustracija)

- Verovatno je zbog svega toga kao najjednostavnije rešenje da se izvuče iz novčanih problema video otmicu milijarderovog sina, inače mentalno bolesne osobe, i procenio da lako može da savlada Markusa Virta - objasnio je Danijel Mut.

30.000 evra bila je nagrada raspisana za hvatanje otmičara

O tome kako je Ajdinović tačno sproveo svoj plan policija još nema saznanja, jer se osumnjičeni za kidnapovanje brani ćutanjem.

Ajdinović je, kako su "Vesti" već opširno izveštavale, osumnjičen da je u junu 2015. godine oteo Markusa Virta, koji je tada imao 50 godina, inače sina "kralja šrafova" Rajnholda Virta. Otmica se dogodila u Šlicu, u okrugu Fogelzberg u Baden-Virtmebergu, gde je Markus kao mentalno hendikepirana osoba živeo izolovano, stacioniran u jednoj vrsti komune. Posle neuspele primopredaje otkupa od tri miliona evra, Markus je već sledećeg dana nađen u šumi kod Vircburga, vezan za drvo i nepovređen.

Danijel Mut, šef specijalne jedinice koja je dve i po godine tragala za kidnaperom, opisao je Ajdinovića, inače majstora sa povremenim zaposlenjem, kao nesvakidašnju osobu.

Profil otmičara

* kidnaper je osoba koja je, zbog profesije, naviknuta na komunikaciju sa ljudima
* budući da često govori "molim" pretpostavlja se da je reč o uslužnoj delatnosti
* verovalo se da je reč o vozaču, poštaru, a moguće i o zaposlenom u socijalno-dobrotvornim oblastima ili gastronomiji

- On je veoma komunikativan, tako nešto sam dosad retko kad doživeo. Porodična je osoba, ume dobro da se ophodi s ljudima i deluje veoma srdačno. Smatramo da je Markus Virt upravo zbog takvog, poverljivog i gotovo prijateljskog pristupa koji je Ajdinović imao, pristao da krene s njim. Otmica se dogodila 17. juna 2015. godine i za taj dan je Ajdinović naveo više alibija, ali svi oni su opovrgnuti - dodao je Mut.

Da li je Ajdinović imao saučesnika i dalje je nepoznato. Supruga osumnjičenog je saslušana kao svedok, ali ni ona se nije izjasnila o otmici.

Zakon kao prepreka

Ajdinović je, prema navodima istražitelja, prošle godine ponovo pokušao da uceni bogatašku porodicu. On je preko mejlova zahtevao 70 milijardi evra u kripto-valutama i pretio da će ponovo da otme Markusa ili nekog drugog člana porodice. Na osnovu zakona, istraga nije mogla da iskoristi sve mogućnosti da uđe u trag ucenjivaču preko mejlova.
- Tehnički je bilo moguće mnogo više. Bili smo na granici frustracije zbog činjenice da smo četiri meseca komunicirali sa počiniocem, a da nismo mogli da ga lokalizujemo i identifikujemo. Ali, morali smo da se držimo zakona - otkrio je Mut.

 

 
2024 © - Vesti online