Nedelja 18.03.2018.
12:31
b92.net, Vestionline

"Zašto se Tramp pretvori u kukavicu pred Putinom?"

EPA
Vladimir Putin i Donald Tramp

Ona ističe da je američkom predsedniku bilo potrebno nekoliko dana da se oglasi po pitanju trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, kada je rekao da "izgleda da iza tog slučaja stoje Rusi", dok zvanična Moskva poriče sve optužbe.

- Tramp je nesklon davanju izjava koje bi mogle da se shvate kao kritkika Putina. Tramp njega hvali na sva usta i vidno mu je nelagodno kada treba da mu se suprotstavi. Činjenica da je Tramp toliko dugo izbegavao da iznese kritiku na račun Rusije se naročito vidi ako se u obzir uzme to da su odnosi njega i Rusa odavno pod lupom - navodi Gitis. 

Prema njenim rečima, Trampov mandat verovatno zavisi o rezultatima istrage po pitanju njegove saradnje s Rusima tokom poslednjih predsedničkih izbora.

- Prema tome, Tramp zna da ne sme da ostavi pogrešan utisak po pitanju Rusije. Međutim, on se prema Rusiji i dalje odnosi krajnje oprezno, iako se ne ustručava od korišćenja uvredljivih epiteta i skandaloznih pretnji na račun drugih - dodaje se u tekstu. 

Gitis se osvrnula i na otpuštanje Reksa Tilersona sa pozicije državnog sekretara. 

- Tilerson je Rusiju nazvao neodgovornom globalnom silom koja otvoreno ne poštuje suverenitet drugih država i živote svojih građana. Tramp je nekoliko sati posle toga uručio otkaz Tilersonu, a ruska novinarka Olga Skabejeva je izjavila "Tramp je naš". Ipak, Bela kuća je morala da promeni stav po pitanju Rusije, pa je potpisana zajednička izjava sa Francuskom, Nemačkom i Britanijom u kojoj je osuđen napad na bivšeg agenta, uz ocenu da je za to vrlo verovatno odgovorna Rusija - ističe se u tekstu. 

Kako Gitis navodi, Trampova novopečena spremnost da se suprostavi Rusiji je dobrodošla promena za sigurnost SAD i NATO saveza. 

- Međutim, pitanje je zašto se Tramp, koji je inače bez dlake na jeziku, pretvori u kukavicu kada treba osuditi Putina - zaključuje se u tekstu.

2022 © - Vesti online