Ponedeljak 19.03.2018.
00:55
J. Arsenović - Vesti

Bosna košmar, Srbija san

Tanjug
Srpska mnogima trn u oku: Dodik sa zvanicama na prijemu

Da se čelnik RS u Beogradu nalazi na domaćem terenu, osim njegovih izjava i želja o prisajedinjenju matici, svedočio je i muzički program u kojem je gudački sastav Banjalučke filharmonije izveo himne RS i Srbije, a raspoloženje prisutnih zvanica dodatno podigao numerama "Republiko Srpska, Gospod nek te čuva", "Pukni, zoro" i "Ovo je Srbija".

Prijemu nije prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali jesu gotovo svi članovi Vlade Srbije predvođene premijerkom Anom Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković, poslanici, patrijarh Irinej, prinčevski par Karađorđević, kao i diplomatski kor. Jedan od prisutnih, narodni poslanik Dveri Boško Obradović pohvalio se kasnije na društvenim mrežama da mu je Dodik ovom prilikom uručio i turistički pasoš RS.

Zna se ishod referenduma

Dodik je gostujući na TV Pink rekao da bi se većina Srba na referendumu, kada bi on bio održan, izjasnila da se Srpska pripoji Srbiji.
- Ne mogu da bežim od toga - većina Srba bi danas, kada bi imala priliku da se izjasni o RS, mislim da bi večaras bio gotov referendum, da se pripoji Srbiji. To je nešto što postoji. Zašto ne smemo da govorimo o tome? - upitao je predsednik RS.

Upadljivo odsustvo predsednika Srbije nije sprečilo čelnika Srpske da mu se indirektno obrati.

- Zamoliću predsednika Vučića da ima u vidu da ne može da se odvoji pitanje RS i Kosova. Ne mogu za neke da važe pravila, a za druge ne. RS po Dejtonu ima pravo da ima vojsku, ali su je nasiljem oteli, dok Kosovo takvog dokumenta nema - rekao je Dodik.

On je objasnio da RS ima obrise državnosti, da jedina funkcioniše u BiH i da je Srpska uvek zainteresovana za pitanje Kosova. Primetio je i da se ponovo čuju arogantni stavovi američke administracije o formiranju vojske Kosova.

Zbrka sa datumima

Zanimljivo da su beogradski mediji objavili da je prijem upriličen povodom Dana Republike Srpske, a neki su čak istakli da se to dešava prvi put u Beogradu. Međutim, Dan RS je 9. januara, pa bi bilo nelogično da se prijem tim povodom organizuje toliko dana kasnije. "Vesti" su raščivijale ovu zagonetku sa datumima. Kako nam je rečeno u Predstavništvu Srpske u Beogradu, reč je o tradicionalnom prijemu koji se organizuje u srpskoj prestonici povodom godišnjice usvajanja ustava RS. Kako je ove godine 28. februar padao u jeku predizborne kampanje za Skupštinu Grada Beograda, prijem je pomeren za posle izbora, kako niko ne bi mogao da spočitava Banjaluci zloupotrebu i mešanje u izborni proces.

Prisutnima se obratio i patrijarh Irinej koji je rekao da su Srbi uvek bili državotvorni narod, da su u BiH konstitutivan narod, a da su verske, nacionalne i kulturne slobode garantovane svim narodima u RS.

- RS je danas mnogima trn u oku. Bez RS nema opstanka srpskog naroda - poručio je Irinej.
Premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla da Srbija i RS nikada nisu imale bolje i jače veze i više zajedničkih projekata. Podsetila je da je vlada u Beogradu prošle godine uložila 5,5 miliona evra u projekte u opštinama u BiH u kojima žive Srbi, a dve godine ranije pet miliona u Srebrenicu.

2024 © - Vesti online