Ponedeljak 19.03.2018.
00:22
A. Vučićević - Vesti

Država još krije nestale bebe

pixabay.com
Roditelji i dalje čekaju ključni odgovor gde su njihova deca

Komitet je prethodnih dana zasedao i konstatovano da je Vlada Srbije uputila Skupštini 8. marta na usvajanje Nacrt zakona o nestaloj deci. Zbog toga što je donošenje zakona više puta odlagano što zbog održavanja izbora, rekonstrukcija Vlade i zgusnutog dnevnog reda Skupštine Srbije, Evropska unija je osudila ovu neažurnost države. Da li će to rezultirati suspenzijom Srbije iz Saveta Evrope još se ne zna.

Na prethodnom sastanku, telo za nadzor Saveta Evrope je takođe primetilo da je Osnovni sud u Kikindi 6. februara doneo prvostepenu presudu uzimajući u obzir sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava i ocu nestale bebe dosudio naknadu od 10.000 evra.

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba ističe da je najnoviji nacrt koji je prosleđen Komitetu samo bacanje prašine u oči roditeljima i Evropi.

- Nije tačno da je Vlada Srbije uputila zakon na usvajanje Skupštini. Zvala sam informativni centar Skupštine, Nacrt zakona nije stigao. Rečeno je da je stigao u Odbor za ljudska i manjinska prava, tamo samo proverila, takođe nije stigao. Dakle, tom Nacrtu se ovih dana gubi trag kao i našoj deci. Mi sad kao roditelji ne znamo gde je taj Nacrt zakona. To je sramota za državu - kaže za "Vesti" Novokmet.

Kako ističe, sporan je i sam sadržaj zakona, jer on suštinski ne rešava problem i ne donosi istinu o deci.

Presuda Strazbura

U martu 2013. godine Evropski sud za ljudska prava naložio je Srbiji da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena zdrava u Ćupriji u oktobru 1983. godine, a zatim tri dana kasnije umrla. Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, a vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane. U Strazburu je takođe naloženo da Srbija u roku od godinu dana obezbedi odgovarajuće nadoknade za sve roditelje, ali i da se pruže uverljivi odgovori o tome šta se desilo sa svakim nestalim detetom.

Ana Jovanović-Janković iz Jukoma - Komiteta advokata za ljudska prava, ističe da zabrinjava način na koji država pristupa ovom problemu.

- Jukom već pet godina intenzivno radi na ovom zakonu, a nas niko ni na jedan sastanak nije pozvao. Srbija je obavestila Savet Evrope da su neki sastanci održani s roditeljima i udruženjima, ali nisu naveli sa kojim roditeljima i sa kojim udruženjima. Ovako ispada da su se sastajali sa nama, a nisu. Mi smo se trudili da budemo uključeni, ali uzalud - kaže Ana Jovanović-Janković.

Ona ističe da nacrt suštinski ne donosi adekvatno izvršenje presude iz Strazbura.
- Država predviđa vanparnični postupak, a ovakvo pitanje se ne može rešavati u vanparničnom postupku. Roditelji tako neće dobiti ključni odgovor, gde su njihova deca, jer u takvom postupku prava istraga ne može biti sprovedena, a krivci kažnjeni - objasnila je Ana Jovanović-Janković.

2024 © - Vesti online