Nedelja 18.03.2018.
08:44
Vestionline, Tanjug

Komi Trampu: Amerikanci će uskoro odlučiti ko je častan

pixabay.com
SAD "brine tuđe brige" a svoje baca "pod tepih"

- Gospodine predsedniče, američki narod će veoma uskoro čuti moju priču i onda će sami presuditi ko je častan, a ko ne - napisao je Komi na Tviteru.

AP navodi da je planirano da sledećeg meseca bude objavljena Komijeva knjiga pod nazivom "A Higher Loyalty".

Tramp je u maju prošle godine smenio Komija, navodeći kao razlog istragu FBI o mogućem "dosluhu" Trampove kampanje sa Rusijom.

Tada je Komi izrazio zabrinutost zbog nekoliko razgovora koje je obavio s Trampom pre nego što će biti smenjen.

Komijev zamenik, Endrju Mekejb smenjen je u petak, a Tramp je obojicu više puta optužio za nečasnost.

Prethodno je bivši direktor Centralne obaveštajne agencije Džon Brenan optužio Trampa da je "podmitljiv, nemoralan i politički korumpiran", jer se radovao smeni zamenika direktora FBI Endrjua Mekejba.

Brenan je reagovao na Trampov tvit koji je objavio nekoliko sati nakon što je američki državni tužilac Džef Sešns saopštio da je smenio Mekejba.

"Kada se u potpunosti sazna za tvoju podmitljivost, nemoral i političku korupciju, zauzećeš mesto koje zaslužuješ kao osramoćeni demagog na smetlištu istorije. Možeš da žrtvuješ Endija Mekejba, ali nećeš uništiti Ameriku... Amerika će trijumfovati nad tobom".

Sešns je otpustio Mekejba na osnovu preporuke disciplinske komisije FBI.

- Na osnovu izveštaja generalnog inspektora, istrage Kancelarije FBI za profesionalnu odgovornost i preporuka visokog zvaničnika sekretarijata, odlučio sam da smenim Endrjua Mekejba - naveo je Sešns u saopštenju.

Nekoliko sati posle toga, Tramp je napisao na Tviteru: "Endru Mekejb otpušten, veliki dan za vredne muškarce i žene FBI. Veliki dan za demokratiju. Licemerni Džejms Komi je bio njegov šef i činio da Mekejb deluje nedužno. Znao je sve o lažima i korupciji na najvišim nivoima FBI!"

Mekejb, koji je u jednom trenutku bio drugi čovek agencije, i koga je predsednik Tramp javno kritikovao zbog navodne političke pristrasnosti i želeo da otpusti, podneo je ostavku na svoj položaj u FBI 30. januara. 

Planirao je da se penzioniše u nedelju, na svoj rođendan, uz pune beneficije.

Međutim, sada kada je otpušten deo njegove penzije ili čak kompletna penzija mogli bi da budu ugroženi, piše Glas Amerike.

2024 © - Vesti online