Petak 16.03.2018.
19:58
b92.net, Vestionline

Napeto u Britaniji: Ruski biznismen zadavljen u VB, diplomate proterane

youtube.com/Breaking News 2018
Joše jedan ubijeni ruski špijun: Nikolaj Gluškov

"U ovoj fazi, ništa ne ukazuje ni na kakvu povezanost s pokušajem ubistva u Solsberiju, a nema ni dokaza da je Gluškov otrovan", navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Britanska policija je napomenula da antiteroristički istražiteljski tim vodi ovaj slučaj "zbog ljudi sa kojima se Gluškov družio". 

Gluškov (68) je pronađen mrtav u svojoj kući u južnom delu Londona u ponedeljak, nedelju dana nakon što su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni u besvesnom stanju posle trovanja nervnim agensom u engleskom gradu Solzberiju. 
Ruski Istražni komitet saopštio je danas da je spreman na saradnju s britanskim vlastima u slučajevima Julije Skripalj i Nikolaja Gluškova, navodi američka agencija. 

U saopštenju se navodi da je Istražni komitet pokrenuo istragu o trovanju ćerke bivšeg ruskog dvostrukog agenta i ruskog biznismena čije je telo nađeno u Londonu početkom nedelje. 

Inače, Gluškov je bio blizak saradnik Borisa Berezovskog, ruskog oligarha i kritičara Kremlja, koji je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima 2013. godine. 

Gluškov je zatražio politički azil u Britaniji nakon što je u Rusiji osuđen za proneveru, pisao je "Gardijan" nakon što je njegovo telo pronađeno. 

Gluškov je devedesetih radio za rusku državnu avio-kompaniju "Aeroflot" i automobilsku kompaniju "Logovaz" Borisa Berezovskog. 

Godine 1999, kada je Berezovski došao u sukob s Vladimirom Putinom i pobegao u Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i proneveru, nakon čega je proveo pet godina u zatvoru, a 2004. je pušten.

 
Proteklih godina Gluškov je živeo u Londonu, gde je dobio politički azil. 

Istraživao je okolnosti smrti Berezovskog, a jednom prijatelju je 2013. napisao u mejlu da je došao do "mnogo novih činjenica koje su od velikog značaja". 

Godine 2017, na suđenju u odsustvu u Rusiji, Gluškov je osuđen na osam godina zatvora po optužbama da je ukrao 123 miliona dolara iz kompanije u kojoj je radio. 

Gluškov ima dvoje odrasle dece, sina i ćerku, i bivšu ženu, koja živi u Moskvi. Veruje se da njegova ćerka Nataša živi u Britaniji, naveo je britanski list.

2024 © - Vesti online