Petak 16.03.2018.
14:54
Vestionline

Zaev: Odluka Ivanova je kukavičluk!

EPA/Joedson Alves
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov

- Žao mi je što je predsednik države odlučio bukvalno da ne poštuje Ustav i da objavi da po drugi put neće potpisati taj zakon. To nije dobro, to je flagrantno kršenje Ustava Makedonije i, svakako, institucije nemaju pravo da dozvole da se to desi - rekao je Zaev novinarima na skupu u Skoplju o vladavini prava u jugoistočnoj Evropi.

Makedonski premijer je istakao da Zakon o upotrebi jezika neće ništa promeniti u Makedoniji niti će, kako je rekao, narušiti njenu zajedničku budućnost.

- Apelujem da se poštuju institucije, a Ustavni sud i Venecijanska komisija da se izjasne o zakonu - rekao je makedonski premijer, a prenose domaći mediji.

Kako je istakao, kukavičluk je da se ne pusti da zaživi novi zakon o jezicima, kojim se proširuje upotreba albanskog u institucijama, zato što bi tako konačno bila realizovana poslednja pravna obaveza iz Ohridskog dogovora.

- Svi će tada videti da Makedonija neće biti država Albanaca ili ne znam koje manjinske zajednice - rekao je Zaev. 

Kako je istakao, novi zakon o jezicima nije izglasan zakulisno kao što se ranije radilo sa donošenjem prethodnih zakona o jezicima u vreme kad je na vlasti bio VMRO DPMNE, već se o njemu devet meseci vodila otvorena debata.

- Hajde da se svi fokusiramo i da damo šansu ovom našem multietničkom društvu u kojem će svi građani biti jednaki, saglasno sa Ustavom i moći da koriste svoja prava - rekao je Zaev. 

Makedonski premijer je istakao da zakon treba da bude potpisan i da se dostavi Ustavnom sudu i Venecijanskoj komisiji, ali i da se jasno kaže da u Štipu, Đevđeliji, Strumici, mestima naseljenim etničkim Makedoncima, niko ne mora da govori albanski jezik. 

- Lepo je da građani Albanci koriste maternji jezik u opštinama u kojima ih ima više od 20 odsto. Romi svoj jezik koriste u jedinoj romskoj opštini u Evropi (Šuto Orizari), Turci u Gostivaru, Srbi u Kumanovu itd. Apsolutno ne zaboravljajući da je makedonski jezik zvanični i službeni jezik u Makedoniji - rekao je Zaev. 

Prema Ustavu, predsednik može samo jednom da odbije da potpiše zakon koji je donela Skupština.

2024 © - Vesti online