Petak 16.03.2018.
03:11
N. Popović - Vesti

Burna reagovanja u Švajcarskoj: Dronovima na lažne invalide!

N. Popović
Poštovati privatnost: Dara Filipović

Dara Filipović, pravni savetnik u sindikatu UNIA i socijalna radnica u Migracionoj službi za strance, kaže da će upravo stranci biti najveća meta jer se invalidske penzije Švajcaraca retko proveravaju.

- Strance je lako kontrolisati, proveravati i osuđivati jer su i sa C vizom (neograničeni boravak) i dalje - stranci. Posebno su preplašeni oni iz tzv. trećih zemalja, kao što su, recimo, Srbija ili BiH. Njima se često dešava da im stigne, recimo, račun u većem iznosu nego što bi trebalo, a oni, "da ne bi imali posla s vlastima", plate iako ne razumeju visinu iznosa - komentariše ovu odluku za "Vesti" Dara Filipović.

Ona ističe i da bi svako trebalo da ima i sačuva svoju privatnost bez obzira na to da li je stranac ili domaćin, da li živi od invalidske penzije ili plate.

Neki završe i u zatvoru

"Vesti" su više puta pisale da su se i mnogi Srbi, primaoci socijalne pomoći i invalidskih penzija, nalazili prethodnih godina na meti provere privatnih detektiva. Neki su čak u Srbiji snimljeni kako popravljaju okućnicu ili dok se bave poljoprivrednim radovima, mada su ih u Švajcarskoj lekarske komisije proglasile nesposobnim da podignu išta teže od kašike. Mnogi su na osnovu takvih izveštaja i fotografije ili video-snimaka na sudu izgubili pravo na socijalnu pomoć ili invalidsku penziju, a ono što su do tada naplatili morali su da vrate. Ukoliko novca nisu imali, završavali su u zatvoru!

- Svi su, bez razlike, uplaćivali u fondove socijalnih osiguranja. Tretirati na takav način, mahom bolešću izmučene ljude u najmanju ruku nije pristojno, a dira se i u dostojanstvo čoveka - kaže Filipovićeva.

Prema odluci koju je parlament usvojio većinom glasova, oni koji su osumnjičeni da varaju švajcarski socijalni sistem moći će da budu praćeni i snimani, ne samo u javnom prostoru, već i na svojim balkonima ili u stanovima, a ako stanuju na višim spratovima detektivi će moći da koriste i dronove s ugrađenim kamerama.

- Invalidski penzioneri osumnjičeni za prevaru biće tretirani kao da su teroristi. To znači da će bez ikakvog osnova detektivi ulaziti u najstrožu intimu mnogih nedužnih građana što je po meni zaista nedopustivo - ogorčena je i razočarana ovom odlukom poslanica Barbara Gizi.
S druge strane, njen kolega iz skupštinskih klupa Mauro Tuena (SVP) pozdravlja odluku i smatra da je to "pobeda za sve oni koji s punim pravom uživaju socijalne premije i invalidske penzije".
Detektivi su skupi

- Konačno smo dobili način da se stane na kraj mnogima koji su varali naš socijalni sistem i na taj način pričinjavali štetu koja se merila milionima franaka. Oni koji imaju pravo na naknadu ove vrste iz državne kase nemaju razloga za strah i brigu. Angažovanje detektiva u osnovi je skupo i koristiće se samo u slučajevima kada postoje jake indicije da se radi o prevari - istakao je Mauro Tuena.

2024 © - Vesti online