Petak 16.03.2018.
12:04
J. L. Petković - Vesti

Anticivilizacijska "kultura" nekažnjavanja

J. L. Petković
 

Ni nakon četrnaest godina, za navedene zločine niko nije odgovarao, proteranim Srbima još uvek nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, povodom godišnjice martovskog pogroma na KiM. 

"Ohrabrene ovakvim stavom dela međunarodne zajednice, vlasti u Prištini nastavljaju da izgrađuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću, društvo u kome je pravda za srpske žrtve nepoželjna. Srpska koordinacija, podsećajući na ove tragične događaje, još jednom ukazuje na odgovornost Unmika i Kfora, proisteklu iz nečinjenja i nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti OUN br. 1244, kao i na odgovornost Evropske unije (Euleks ) i vlasti u Prištini za doprinos anticivilizacijskoj 'kulturi' nekažnjavanja zločina nad Srbima, uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na Kosovu i Metohiji", navedeno je u sapštenju. 

Srpska koordinacija je pozvala i vlasti Srbije, da "aktuelizuju pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posledice nastale masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima u martovskom pogromu 2004, kao i pitanje garancija da se takvo ili slično nasilje više nikada neće ponoviti."  

2024 © - Vesti online