Petak 16.03.2018.
13:00
Vestionline

Ministar Zehofer: Islam ne pripada Nemačkoj

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kancelar Angela Merkel, koja je počela četvrti mandat, ranije je ukazala na potrebu da se muslimani integrišu.

Zehofer je najavio i oštriju politiku prema imigraciji, u pokušaju nove vladajuće koalicije da zaustavi rast popularnosti ultradesničarske Alternative za Nemačku.

"Islam ne pripada Nemačkoj", rekao je Zehofer dnevnom listu "Bild". To je kontradiktorno stavu bivšeg nemačkog predsednika Kristijana Vulfa, koji je pokrenuo debatu o imigraciji 2010. godine izjavom da je islam deo Nemačke.

Merkelova je 2015. godine ponovila Vulfove reči, u vrijeme kada je pokret PEGIDA vodio kampanju protiv imigranata i održavao protestne marševe.

Zehofer, član Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske, rekao je da će sprovesti "veliki plan za brže deportacije".

On je obećao da će posvetiti pažnju problemima zbog kojih ljudi beže iz svojih zemalja i da će više država biti klasifikovano kao "bezbedne", što će olakšati deportovanje lica kojima je odbijen zahtev za dobijanje azila.

"Naravno, muslimani koji žive ovde pripadaju Nemačkoj", rekao je Zehofer i dodao da Nemačka ne treba da se odrekne svojih tradicija ili običaja, u čijoj je srži hrišćanstvo.

Ministar je dodao da muslimani treba da žive zajedno sa svima, a ne pored ili protiv ostalih.

Koalicionim sporazumom CSU, Hrišćansko-demokratske unije i Socijaldemokratske stranke predviđeno je ograničavanje migracija u Nemačku i Evropu, kako se ne bi ponovila izbeglička kriza iz 2015. godine.

2024 © - Vesti online