Subota 17.03.2018.
00:55
Lj. Ivanović - Vesti

Prepucavanja Zapada i Rusije: Putin truje jer mu se može

EPA/Justin Lane
Ne trpimo ultimatume: Vasilij Nebenzja

- U skladu s činjenicama da je Rusija ranije proizvodila ovaj agens, britanska vlada je zaključila da je Rusija odgovorna za ovaj napad. Rusija nije prijavila postojanje - rekao je zamenik britanskog ambasadora pri UN Džonatan Alen.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla je da je napad u Solzberiju deo rastuće krize oko upotrebe hemijskog oružja i da Vašington stoji na strani Velike Britanije. I njen francuski kolega Fransoa Delatr je takođe izrazio "jasnu podršku" i "potpunu solidarnost Francuske" s Londonom, ali bez direktnog optuživanja Rusije. Sve optužbe Moskva je negirala, a ambasador te zemlje u SB UN je rekao da je "tvrdnje britanske strane u slučaju Skripalja teško je komentarisati diplomatskim jezikom" i dodao da Rusija neće dozvoliti Velikoj Britaniji da razgovara jezikom ultimatuma.

Šerlok Holms bi bio bolji

Tereza Mej stvara histerično okruženje tvrdnjom da je Moskva potencijalni naručilac napada nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, izjavio je ambasador Rusije pri UN.
- Ne govorimo jezikom ultimatuma - rekao je Vasilij Nebenzja i narugao se britanskoj policiji rekavši da bi "možda Šerlok Holms obavio bolju istragu od Skotland jarda."

Međutim, sa zaključkom zvaničnog Londona slaže se i ruski naučnik koji je lično učestvovao u razvoju novičoka, otrova navodno korišćenim u napadu na Skripalja. Reč je izuzetno opasnom nervnom otrovu stvorenom u Sovjetskom Savezu. Kako je rekao za ABC, "nema sumnje" da je Putin odgovoran. "Kremlj poriče sve vreme, kao svi kriminalci - to ne znači ništa", dodao je ovaj hemičar koji danas živi u Nju Džersiju. Ali zašto bi ruski predsednik Vladimir Putin naredio atentat na "izdajnika" pred vlastite izbore, pitaju se mediji.

Ako se želi dati odgovor na to pitanje, mora sagledati širi kontekst. Rusija je, kako se ističe, bila posebno mesto za koje vrede drugačije zakonitosti.

Prvo, EU je očigledno slaba, odnosno primenjuje blage mere protiv Rusije, što zbog mešanja u unutrašnje politike zemalja članica, što posle aneksije Krima i rata u istočnoj Ukrajini. Sankcije nisu "ujele" posebno jako Moskvu. Takođe, Britanija je u procesu napuštanja EU i to je tu zemlju bitno oslabilo, tim pre što Tereza Mej nema parlamentarnu većinu. Ali, ključno je šta se dešava u SAD. A tamo je opšti haos sa Donaldom Trampom, smenama, ostavkama i hapšenjima njegovih saradnika i to u trenutku dok specijalni istražitelj vodi istragu upravo o navodnim vezama Donalda Trampa sa Kremljom u toku predizborne kampanje 2016. godine. Tramp prosto okleva da se suprotstavi Rusiji, sumnjičav je prema NATO i evropskim zemljama, radovao se izlasku Britanije iz EU, pa ga stoga niko u Parizu ili Berlinu i Rimu i ne vodi kao saveznika. Amerika je prosto previše zabavljena unutrašnjim haosom.

Kremlj je odgovoran

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji.
- Verujemo da je Rusija odgovorna - rekla je Hejli i dodala da se ne radi o izolovanom incidentu.

Takođe, ističe se da ovo nije prvi put da se Putin optužuje da stoji iza ubistva bivšeg kolege iz KGB i podsećamo da je i britanska istraga utvrdila pre par godina da je "verovatno" Putin taj koji je naredio i ubistvo Aleksandra Litvinjenka radioaktivnim otrovom polonijum 210. Svemu tome treba dodati i konstantne provokacije Rusije upadima ruskih aviona u vazdušne prostore i "bliske susrete" s avionima i brodovima NATO članica. Kako se ocenjuje, time Rusija ispituje do koje mere može izazivati zapadne zemlje, a da one ne uzvrate na način koji bi zaista ugrozio Putinov režim.

Tanjug

Kontramere Moskve

Moskva će adekvatno odgovoriti na mere koje je Britanija preduzela protiv Rusije i ruskih zvaničnika, saopštila je portparolka ruskog MSP-a Marija Zaharova.

- Preuzećemo mere koje su apsolutno proporcionalne situaciji - rekla je Zaharova.
To u diplomatskom jeziku znači da će i Rusija proterati britanske diplomate. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je ponovio da nije napravljen napredak u zastoju koji je nastao sa Britanijom zbog trovanja Skripalja, a optužbe Britanije nisu ni snažne ni ozbiljne već su politička predstava koja za cilj ima da skrene pažnju međunarodnoj zajednici, što Rusija neće dozvoliti.
 

2024 © - Vesti online