Četvrtak 15.03.2018.
22:13
Vestionline, N1

Naučnici upozoravaju: Flaširana voda sadrži čestice plastike

pixabay.com
Većina plastike potiče iz samih plastičnih boca i plastičnog čepa

Testirano je više od 250 boca iz devet zemalja sveta, među kojima su Liban, Indija i Sjedinjene Američke Države.

Istraživanje je pokrenula organizacija Orb Media, a vodila ga je profesorka na američkom državnom univerzitetu u njujorškom mestu Fredonija, Šeri Mason.

Plastične nanočestice otkrivene su u 93 odsto uzoraka vode velikih svetskih brandova poput Aqua, Aquafine, Dasani, Evian, Nestle Pure Life, San Pellegrin, Bisleri, Epure, Gerolsteiner, Minalbe i Wahaha.

Uglavnom se radilo o polipropilenu, najlonu i polietilen tereftalatu (PET).

Prosečno je otkriveno deset plastičnih čestica po litri vode, od čega je svaka bila veća od debljine ljudske dlake.


SZO istražuje moguću štetnost plastičnih flaša

 Svetska zdravstvena organizacija ispitaće da li postoji moguća štetnost od korišćenja plastičnih flaša, posle istraživanja koje je sprovela novinarska organizacija "Orb medija", navodi Bi-bi-si (BBC).

Iz "Orb medije" su, koristeći specijalne boje, sproveli eksperiment u kome su tražili mikročestice u flaširanoj vodi, prenosi BBC. 

Rezultati su pokazali da je na litar vode pronađeno makar deset plastičnih mikročestica. Rizik je, kako kažu iz "Orb medije", što mikročestice mogu da uđu u gastrointestinalni trakt i naprave štetu.

SZO zato zeli da ispita kakve efekte po ljudski organizam mogu imati ove čestice.

- Kada razmišljamo o sastavu plastike, mislimo o tome da li ima toksina u plastici, do koje mere mogu da prenesu štetne materije, šta zapravo čestice mogu da urade telu - rekao je koordinator SZO za vodu i sanitaciju, Brus Gordon.

On je precizirao da odgovora nema jer još nisu urađena ozbiljna istraživanja.
Gordon navodi da obično postoji "bezbedna granica" za nivo štetnosti, ali je neophodno razumeti da li to predstavlja opasnost.

On je rekao da ne želi da diže uzbunu i istakao da postoji mnogo veća opasnost u zemljama gde je voda zagađena kanalizacijom.

- Smatram da se nanočestice oslobađaju tokom procesa punjenja boca i da većina plastike potiče iz samih plastičnih boca i plastičnog čepa - objasnila je Mason za AFP.

- Brojke nisu katastrofalne, ali su zabrinjavajuće - komentirasala je ona rezultate istraživanja.

U ranije sprovedenoj studiji Orb Medije se pokazalo da su čestice plastike, u mnogo manjoj količini, pronađene i u vodi iz vodovoda, ali je ustanovljeno i da je ona mnogo sigurnija za konzumiranje.

Zasad nije poznato da li i u kolikoj je meri konzumiranje vrlo malih komadića plastike štetna jer stručnjaci ovaj problem još istražuju.

Ipak, oni upozoravaju da je ranije ustanovljena povezanost između izloženosti organizma plastičnim česticama i razvoja nekih vrsta karcinoma, manje količine spermatozoida kod muškaraca, razvoja autizma i ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje) kod dece.

Šefica ogranka za Severnu Ameriku nevladine organizacije "Oceana", Žaklin Savic, koja se bori protiv zagađenja okeana, smatra da su rezultati istraživanja još jedan razlog za donošenje zakona o ukidanju proizvodnje plastičnih boca za vodu.

2020 © - Vesti online