Petak 16.03.2018.
12:30
Vesti

Jače vakcine za zaštitu starijih

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prošle godine, 654 osobe umrle su od virusa influence, pošto je mutirani virus pojedine vakcine učinio skoro beskorisnim. Takođe, zdravstveno osoblje na prvoj liniji biće obavezno da primi vakcinu, jer rade sa "rizičnim" pacijentima.

U nastojanju da zaštiti stanovništvo, Vlada NSW pokrenula je kampanju vrednu skoro dva miliona dolara, s ciljem da se stanovništvo pozove da se vakciniše. Takođe, na velikim železničkim stanicama po gradu biće postavljeni ultravioletni "detektori bacila" gde će ljudi moći da proveravaju stanje čistoće svojih ruku.

Pošto putnik stavi obe ruke u otvore na uređaju, na ekranu će se pojaviti snimak ruku sa posebno osvetljenim delovima najzagađenijim bacilima.

Prošle godine, u NSW su registrovana 103.762 slučaja gripa. Toliko obolelih predstavljalo je i ogroman pritisak na bolnički sistem. Između jula i septembra prošle godine, u odeljenjima hitne pomoći po bolnicama zabeležena su 720.564 pacijenta, što je za neverovatna tri puta više nego u istom periodu 2016.

- Najkraća poruka glasi: treba da se vakcinišete i treba da to učinite ranije - kazao je ministar zdravstva NSW Bred Hazard.

Jača vakcina kod starijih osoba, međutim, mogla bi da izazove nuspojave. Očekuje se, naime, da će se pacijenti razboleti po njenom prijemu.

- To povećava efikasnost vakcine, pa pozivamo pripadnike najugroženijih grupa da se odazovu - rekla je dr Keri Čant, šefica zdravstvenih službi NSW.

Kao i ranije, vakcina je besplatna za osobe iznad 65 godina starosti, kao i za trudnice i decu do šest godina. Za ostale, cena je između 25 i 30 dolara kod vašeg lokalnog doktora.

2024 © - Vesti online