Sreda 21.07.2010.
15:39
Srna

Vratite spomen-ploču žrtvama Ustaša

Nekoliko dana nakon što je 26. juna u uvali Slana postavljena spomen-ploča za više od 8.000 žrtava ustaških logora Slana i Metajna, nepoznati počinioci su ovu ploču uklonili.

"Smatrajući da živimo u demokratskoj državi čija državnost počiva na antifašističkoj borbi i koja je kao takva i priznata od evropskih naroda i institucija, nedopustivo je da se ukloni ploča koja opominje na jedno od najvećih zala i zločina u novijoj istoriji, gde su ljudi, samo zato što su pripadali drugom narodu i ispovedali drugu veru, bili zatvarani, mučeni i ubijani na najsvirepije načine", navodi se u pismu episkopa Gerasima ministru policije Hrvatske Tomislavu Karamarku, županu Ličko-senjske županije Milanu Jurkoviću, te gradonačelniku grada Novalja Ivanu Dabi.

U pismu, dostavljenom Srni, od nadležnih se zahteva da preduzmu sve potrebne mere kako bi ploča u uvali Slana što prije bila ponovo postavljena i da se pronađu odgovorni.

"Na taj način bilo bi iskazano svo potrebno poštovanje, moralna i ljudska odgovornost prema žrtvama, ne samo ovih logora, već i svim žrtvama neljudskog i monstruoznog vremena", ističe se u pismu episkopa Gerasima.

2024 © - Vesti online