Petak 16.03.2018.
00:19
D. N. P. - Vesti

Aćif-efendija bošnjački junak

A. Čukić
Promenio ploču: Muamer Zukorlić

- Nikada nisam menjao svoje stavove o Aćifu i uvek sam tvrdio, a i sada to naglašavam da je Aćif-efendija bio junak koji je tokom Drugog svetskog rata odbranio Bošnjake u Novom Pazaru od četnika, da nije bilo Aćif-efendije dogodio bi se pokolj Bošnjaka kao u Limskoj dolini, a u Novom Pazaru bi danas Bošnjaci bili manjina - rekao je Zukorlić naglasivši da Aćif-efendija nije bio fašista i zapitavši se zašto je Bošnjačko nacionalno veće povuklo zahtev za njegovu rehabilitaciju...

Zvanična (državna) istorija tvrdi da je tokom Drugog svetskog rata Aćif-Hadžiahmetović bio jedan od tvoraca i nosilaca kvislinške tvorevine Velika Albanija, da je počinio-zločine nad Srbima i Bošnjacima neistomišljenicima, da je sarađivao sa okupatorom i da je dobio orden od Hitlera. Posleratne komunističke vlasti streljale su ga bez suđenja u novopazarskom naselju Hadžet.

Lider SDA i bivši ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin postavio je Aćif-efendiji spomen ploču u centru Novog Pazara, a bivši muftija Muamer Zukorlić pre nekoliko godina je, sa svojim uniformisanim pristalicama, organizovao čuveni "Pohod na Hadžet".

2024 © - Vesti online