Petak 16.03.2018.
00:06
Đ. Barović - Vesti

Svet žmuri na leglo džihada

youtube.com/Magico Tube
Foto: Ilustracija

Istovremeno, prema zvaničnim podacima, BiH je, u odnosu na broj stanovnika, evropski rekorder po broju džihadista koji su otišli na neko od ratišta na Bliskom istoku. Do sada ih je otišlo oko 320, a najmanje 180 je i dalje aktivno u Siriji. Iz ove zemlje se u Bosnu do sada vratilo oko 60 ratnika, a začuđuje podatak da je protiv samo 24 podignuta optužnica.

Dugogodišnjeg pripadnika Vojne kontraobaveštajne službe, potpukovnika Ljubana Karana, taj podatak nimalo ne čudi.

Problemi tek slede

Za profesora Fakulteta bezbednosti u Beogradu, Zorana Dragišića, u Bosni će tek doći do ozbiljnih problema kada se većina džihadista vrati kući.

- Nije problem što će oni sa sobom doneti novo ratničko iskustvo, već i svoje radikalne ideje koje će predstavljati ozbiljan bezbednosni problem za sve države u regionu - ocenjuje Dragišić.

- Zašto bi nas čudilo da se ne sudi povratnicima iz Sirije kada u više od 20 bosanskih gradova postoji oko 50 vehabijskih naselja i poligona za vojnu obuku. Bošnjačkom rukovodstvu odgovara njihovo postojanje jer time obezbeđuju i političku, ali i vojnu podršku u slučaju eventualnih novih sukoba. Istovremeno, ovakva situacija odgovara i velikim silama, a pre svega SAD kojima su usta puna borbe protiv međunarodnog terorizma, a suštinski su se ponovo vratili strategiji dvojnih aršina, odnosno korišćenja upravo terorističkih organizacija za ostvarivanje svojih ciljeva. Ako je logično da u Siriji podržavaju Al Nusri front koji je zapravo vojno krilo nekadašnje Al Kaide, tada je logično i da prećutno aminuju i postojanje ove organizacije u Bosni - ističe Karan.

"Stavite im otrov u piće"

Za Inesa Midžića se prvi put čulo pre nekoliko godina kada je u više video-poruka pozvao muslimane na Balkanu da započnu rat protiv "nevernika", nudeći im i neka "konkretna rešenja" kako da započnu tu borbu.

"Borite se tamo, borite se protiv njih, ako možete postavljajte im eksploziv ispod auta, u njihovim kućama, svima njima, ako možete uzmite otrov neki, stavite im u piće, u jelo...".

Takođe, Midžić je u video-porukama pretio i verskim poglavarima u BiH, a zatim i "podučavao" sledbenike kako nožem ubijati protivnika. Jedno vreme je radio i za medije ID, odnosno uređivao je portal Vesti umeta. I pored svega toga on je nesmetano dolazio u Bosnu i ponovo se vraćao na ratište.

2024 © - Vesti online