Sreda 14.03.2018.
19:47
Vestionline

Jovanović: Moguće je kompromisno rešenje za Kosovo, ali...

youtube.com
 

- Amerika ima važnije spoljnopolitičke prioritete i objektivno vrši manji pritisak na Srbiju nego ranije, što otvara manevarski prostor za kompromisno rešenje. Vlast u Srbiji, međutim, od 2013. godine nekompetentno i neodgovorno pregovara. Briselskim sporazumom je učinila mnogo ustupaka zarad dobijanja Zajednice srpskih opština i pet godina je ispunjavala sve sto nam ne ide u prilog, a ZSO nije uspostavljena - rekao je Jovanović televiziji N1.

Jovanović je istakao da je to udžbenički primer amaterskog vođenja pregovora. On je podsetio da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istovremeno tvrdio da "Beograd u pregovorima sa kosovskim Albancima vodi 5:0 i da ZSO nije uspostavljena 1.800 dana".

Jovanović je rekao da je poseta Mičela usledila samo nekoliko dana pošto je međunarodna organizacija FATF stavila Srbiju na listu država osumnjičenih za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma, što "takođe urušava pregovarački kredibilitet Srbije".

Potpredsednik stranke Vuka Jeremića je naveo da je siguran da je ta lista bila jedna od tema razgovora Mičela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako to mediji bliski vlasti pokušavaju da prikriju.

- U američkoj štampi se pojavljuju tekstovi o pogubnom uticaju stabilokratije na stabilnost Zapadnog Balkana. Vučić se u poslednje vreme sve više doživljava kao faktor nestabilnosti, a ne kao faktor stabilnosti - rekao je Jovanović.

2024 © - Vesti online