Sreda 14.03.2018.
19:33
Vestionline

Kijev se dodvorava Rusima: Ne prekidajmo...

commons.wikimedia.org/Tiia Monto
Kijev

Nedavno je Arbitražni sud u Stokholmu prihvatio je zahtev ukrajinskog "Naftogasa" da mu "Gasprom" isplati 4,673 milijarde dolara za tranzit gasa. To su planirali da im saopšte na predstojećim pregovorima.

"Naftogas i Gasprom će se sastati kako bi razgovarali o stanju stvari. Naftogas smatra da nema potrebe za raskidom ugovora i očekuje od Gasproma implementaciju arbitražnih odluka", navodi se u saopštenju Naftogasa, a prenosi agencija Rojters. 

Prethodno je Gasprom saopštio da će u narednim danima otpočeti pregovore sa Naftogasom o raskidu aktuelnih ugovora o isporukama i tranzitu gasa. 

"Pretpostavljamo da ćemo ove pregovore voditi u narednim danima", izjavio je potpredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev, a prenosi ruska agencija Tas s. 

Iz Gasproma je pre dve nedelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom. 

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

2024 © - Vesti online