Sreda 14.03.2018.
19:20
Vestionline

Makedonija: Zamalo tuča Gruevskog i Džaferija (VIDEO)

EPA/Georgi Licovski
Nikola Gruevski i Taljat Džaferi "ukrstili rogove" u Sobranju Makedonije

Kako su preneli makedonski mediji, Gruevski je prišao Džaferijevom stolu, izvadio njegovu karticu iz sistema za glasanje i polio čašu vode po stolu. Nakon toga Džaferi je proglasio pauzu u trajanju od 15 minuta, a dalji sukob sprečilo je obezbeđenje Sobranja koje je stalo između Gruevskog i Džaferija.

Povod za sukob je nastao, kako se navodi, najverovatnije zbog zakona o jezicima koji garantuje jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, čemu se stranka Gruevskog protivi.

Inače, u veoma napetoj atmosferi i bez amandmanske rasprave, Zakon o upotrebi jezika usvojen je u Sobranju sa 64 glasa, a izglasavanju su se pridružili i pripadnici dela manjinskih zajednica u Makedoniji.

Suštinu sukoba u parlamentu Makedonije predstavlja početak izjašnjavanja o zakonu o jezicima, koji će, ukoliko bude usvojen, garantovati jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, čemu se poslanici VMRO-DPMNE žestoko protive. 

Opozicija je, u pokušaju da spreči izglasavanje ovog akta, podnela oko 35.500 amandmana, a predsednik Sobranja je u nekoliko navrata najavio da će zakon biti usvojen bez preterane rasprave o masi amandmana. 

VMRO-DPMNE, pak, zahteva da se raspravlja o svakom amandmanu pojedinačno. 

Sobranje je sredinom januara već izglasalo ovaj zakon, ali je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše, čime se procedura vratila u Sobranje. 

VMRO-DPMNE tvrdi da je novi zakon "protivustavan", kao i da "produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice". 

Zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji, bio je jedan od ključnih uslova albanskih partija pred formiranje vladajuće koalicije na čijem se čelu nalaze SDSM i premijer Zoran Zaev.

2024 © - Vesti online