Sreda 14.03.2018.
21:51
Radio Slobodna Evropa

Raskol u Samoopredeljenju

EPA//Valdrin Xhemaj
Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti

Dvanaest poslanika ovog pokreta su u sredu predali zahtev skupštinskog administraciji za formiranje nove poslaničke grupe pod nazivom Grupa nezavisnih poslanika na čelu sa poslanikom Dardanom Sejdiuom. Prošle nedelje ovaj pokret je u potpunosti napustio gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti.

Do raskola Samoopredeljenja došlo je nakon što je ova partija na prošlogodišnjim prevremenim izborima osvojila najveći broj poslaničkih mesta u Skupštini - ukupno 32. Međutim, poslednjih meseci mnogi poslanici su podneli ostavke sa rukovodećih pozicija unutar partije.

Nesporazumi unutar pokreta su izašli u javnost nakon što su privatni telefonski razgovori između poslanika procureli u medijima, a koji su sadržali uvredljive nazive na račun Aljbina Kurtija. Bivši predsednik pokreta, Visar Imeri, podneo je ostavku sa te pozicije i pre isteka mandata. Nakon toga, za čelnika pokreta izabran je jedini kandidat . Aljbin Kurti.

Nezadovoljna grupa članova ovog pokreta nije prisustvovala glasanju i protivila se ponovnom kandidovanju Kurtija za poziciju čelnika ove partije. U međuvremenu, vladajućoj Alijansi za budućnost Kosova danas se vratila bivša članica Donika Kadaj Bujupi, koja je do sad bila deo Samoopredeljenja.

2024 © - Vesti online