Sreda 14.03.2018.
15:09
Vestionline, Tanjug

Kakvu je poruku Mičel zaista doneo Srbiji?

Tanjug
Rešenja za Kosovo nema... još: Ves Mičel

Pomoćnik šefa američke diplomatije u administraciji Donalda Trampa bio je jasan kad je danas na pres konferenciji nakon razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću. 

To, poručio je, ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima, te dodao da na takvu odluku niko nema pravo veta. 

Mičel je, praktično, samo ponovio ono što je juče poručio vlastima u Prištini, a srpski je predsednik na to poručio da ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova. 

Srbija će se tome suprotsaviti, nedvosmisleno je preneo Vučić Mičelu, a na preš konfrenciji pozvao je da mu bilo ko iz SAD, EU, bilo ko...pokaže "jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu". 

To, primetio je, nisu ni Kumanovski sporazum, ni Rezolucija 1244, i, kako je rekao: takav papir ne postoji i ne mogu da ga izmisle ni SAD, ni EU... 

Kako je primetio, oni koji su priznali nezavisnost Kosova smatraju, valjda, da time imaju pravo i da formiraju svoju vojsku, ali, poručio je, Srbija tako ne misli, a takva odluka, uveren je, ne bi doprinela bilo čijoj stabilnosti u regionu. 

U svim ostalim spornim pitanjima, a ona se tiču uglavnom Kosova, u današnjem su dijalogu, koji je, prema rečima oba sagovornika bio izuzetno otvoren, dve strane ostale na ranijim, poznatim pozicijama. 

Promenilo se, možda, samo to što je predsednik Vučić otvoreno rekao da je sve što stiže po pitanju Zajednice srpskih opština zamajavanje, te da više uopšte ne veruje da će ikada biti formirana. 

Kako je primetio, za prethodnih pet godina to se nije dogodilo i sada se ne čini realnim da će se to dogoditi, a, dodao je, sve to omogućeno je uz prećutnu saglasnost delova međunarodne zajednice. 

U uverenju da ZSO neće nikada biti formirana drži ga, napomenuo je, i činjenica da je srpska strana ispunila sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, dok albanska nije uradila ni samo tu jednu koju je imala.

Konačno, medijske najave da novi Trampov čovek za region donosi papir s rešenjima za Kosovo, odnosno plan u 4 tačke s "ultimatumom" za Srbiju, pokazale su se "kreativnim", kako je to Mičel rekao, ali ne i tačnim. 

Bar ne zvanično i ne - sada.

Sam je Mičel u Prištini je rekao da je čuo za neka "kreativna rešenja" koja su najavili srpski mediji, ali da je u region došao, između ostalog, da podstakne nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a u Srbiju - da čuje, sasluša, obeća podršku na evropskom putu i - jasno prenese da je kosovska vojska u dugoročnom interesu SAD. 

2024 © - Vesti online