Sreda 14.03.2018.
12:25
Vestionline, Tanjug

Mičel: Kosovo ima pravo na vojsku; Vučić - Ko im daje to pravo?!

Tanjug
Suprotni stavovi po pitanju Kosova: Ves MIčel i Aleksandar Vučić

- Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo da zabarni Kosovu da razvija takve strukture - rekao je Mičel. 

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova, ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava. 

On je rekao da to zahteva mnogo posla i da su se SAD angažovale " vrlo blisko sa ljudima u Prištini oko toga". 

Na osnovu čega vojska?

Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodajući da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije.

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima... pozivom da mu pokažu "jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu".

- Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji - poručio je.

Vraćanje srpskih snaga bezbednosti

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednoti, i to o vraćanju hiljada.

- Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira - upitao je Vučić , a zatim poručio:

- Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti.

Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotsavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno.

- Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu - zaključio je.

2024 © - Vesti online