Sreda 14.03.2018.
10:52
Vestionline, b92.net

Sunčeva oluja stiže do Zemlje

pixabay.com
 

Oluja će u sredu pogoditi Zemlju, što bi moglo da izazove probleme u radu satelita i snabdevanju električnom energijom, piše britanski Miror. 

Očekuje se i da će oluja dovesti i do pojave zadivljujućih prizora polarne svetlosti, koje će imati prilike da vide stanovnici Škotske, severnog dela Engleske i severa SAD. 

Solarna oluja je nastala prošle nedelje, posle velike eksplozije u Sunčevoj atmosferi, posle čega je "ispustila" baklje koje se kreću kroz svemir, ali i prema Zemlji. 

Dolazak solarne oluje poklapa se sa formiranjem pukotina u Zemljinom magnetnom polju, koje se formiraju tokom ravnodnevnice 20. marta i 23. septembra svake godine. Te pukotine slabe prirodnu zaštitu naše planete od čestica koje mogu da izazovu probleme uređajima, kao što su GPS sistemi za navigaciju i radio signali. 

NASA planira da tokom leta lansirati letelicu "Parker Solar Probe" koja bi trebalo da se što je moguće više približi Suncu, sa ciljem da istraži Sunčevu atmosferu i eksplozije koje se događaju na njegovoj površini i koje stvaraju solarnu oluju.

2024 © - Vesti online