Sreda 14.03.2018.
09:42
Vestionline, Tanjug

"Tilerson je znao da obuzda Trampa, a Pompeo..."

Tanjug/AP
Smenjen preko noći: Reks Tileron u društvu predsednika Donalda Trampa

"Glas Amerike" podseća da je i Kantrimen po kratkom postupku bio smenjen sa položaja u Stejt Departmentu u trenutku dok je bio na zadatku u Evropi, dakle na veoma sličan način na koji je Tilersona otpustio američki predsednik Donald Tramp.

U razgovoru za "Glas Amerike" Kantrimen je razmotrio nekoliko centralnih spoljnopolitičkih pitanja gde je došlo do razilaženja na relaciji Tramp-Tilerson.

- Saosećam sa državnim sekretarom Tilersonom i nadam se da će kao i ja od sada imati isti osećaj slobode da govori otvorenije o spoljnoj politici. On je pristojan, iskren čovek. Nije bio uspešan u rukovođenju Stejt departmentom i bio sam kritičan prema njemu zbog njegovih budžetskih i personalnih odluka. Međutim, imao je prave instinkte kad je u pitanju politika i njegov uticaj je donekle obuzdavao predsednika - ocenio je Kantrimen.

On je dodao da "stoga u neku ruku brine u vezi sa novim rukovodstvom u Stejt departmentu i da li će novi sekretar Majk Pompeo braniti budžet i službenike Državnog sekretarijata - i što je još važnije, da li će insistirati da Stejt department ima normalan uticaj i ulogu u formulisanju spoljne politike".

- Takođe sam zabrinut u vezi sa ključnim pitanjima u ovom trenutku, kod kojih postoji jasna razlika između Tilersona i Pompea - naveo je Kantrimen.

Po njegovom mišljenju "prvo pitanje je Iran" pošto je "Pompeo bio kritičar Iranskog sporazuma od kako je najavljen".

- I sam predsednik je jutros rekao da je jedan od razloga za ovu smenu činjenica da je Pompeo bliži Trampovom razmišljanju u vezi sa Iranom nego Tilerson. Ukoliko predsednik ispuni obećanje da će povući SAD iz Iranskog nuklearnog sporazuma u maju to će značiti da ćemo imati manje kredibiliteta u pregovorima sa Severnom Korejom ili bilo kim drugim, a takođe će biti veoma negativno po naše energetske interese na Bliskom istoku, kao i po našu sposobnost da ograničimo nuklearno naoružanje širom sveta - kazao je Kantrimen.

On je rekao da je "drugo pitanje Severna Koreja".

- Dok se predsednik priprema za razgovore sa Kim Džong Unom ja i drugi bivši zvaničnici smo savetovali da bi ovo moglo da uspe, ako se uradi domaći zadatak. Predsednik Tramp nije poznat po tome da se brižljivo priprema za sastanke. Sada on iznenada ima novog tutora, Pompea umesto Tilersona - naveo je bivši vršilac dužnosti Državnog podsekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost.

Kantrimen je ocenio da je "Pompeo oštriji kad je u pitanju Severna Koreja sugerišući da bi vojna sila možda morala da bude neohodna da bi Kim Džong Un odustao od svog programa".

- Ako sekretar Pompeo bude u stanju da stekne poštovanje svojih sužbenika u Stejt departmentu kao što je to bio slučaj u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) i ako bude voljan da iskreno razgovara sa predsednikom, onda ima šanse da će predsednik biti dobro pripremljen - rekao je Kantrimen.

On je kazao da je "treća stvar koja brine Rusija".

- Tilerson je u ponedeljak izneo drugačiji stav u odnosu na Belu kuću, odnosno da se slaže sa analizom britanske premijerke Tereze Mej o ruskoj upotrebi hemijskog oružja na britanskoj teritoriji - naveo je Kantrimen.

Dodao je da je "to saopštenje koje Bela kuća nije mogla sebe da natera da izda".

- Pošto je radio u CIA, Pompeo je upoznat sa svim detaljima o ruskom mešanju u naš politički proces. Nadam se stoga da će možda biti u stanju da uveri predsednika, ne samo da prizna da je ovo problem, već i da učini nešto sa ciljem da zaštiti našu demokratiju od ovih tajnih operacija - zaključio je Kantrimen.

2024 © - Vesti online