Utorak 13.03.2018.
16:38
J. Arsenović - Vesti

General Malinović o helikopterskoj tragediji: Zašto ćute Nikolić i Diković?

V. Sekulić
General Sreto Malinović

Nakon što je tužilaštvo odustalo od pokretanja krivičnog postupka, ispalo je da su samo generali Ranko Živak i Predrag Bandić disciplinski kažnjeni zabranom napredovanja do dve godine. Da li se tu može staviti tačka na odgovornost za ovu tragediju?
- Naravno da ne, a koliko je meni poznato ni disciplinski postupak protiv njih nije okončan, a general Bandić je u međuvremenu "kažnjen" imenovanjem za šefa vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO.

Ko su, prema Vašem mišljenju, objektivno odgovorni za tragediju, ne zbog postojanja namere da se nesreća desi, što niko nikada nije ni tvrdio, već zbog zloupotrebe položaja, nestručnosti, bahatosti i povinovanja naredbama neovlašćenih lica?

Bez sudskog epiloga

Hoće li ikada slučaj helikopter imati sudski epilog?
- Sumnjam, jer ovde je na delu i sumrak pravosudnog sistema. Postupajuća tužiteljka "kažnjena" je odlaskom u notare i tako zatrpana silnim novcem koji se zarađuje u ovoj profesiji. Ono što je najgore je to što smo u potpunosti pojeftinili ljudske živote.

- Ova tragedija je pokazala sumrak državnih institucija, počev od vojske,  vlade, skupštine do tadašnjeg predsednika Republike Nikolića. Niko od njih nije uradio svoj posao i svi snose deo odgovornosti za posledice onog što se desilo. Neko zbog direktnog učešća, neko zbog prikrivanja elementarnih činjenica o dešavanju u toj noći, neko zbog zloupotrebe ovlašćenja u komandovanju vojskom, neko zbog zloupotrebe ovlašćenja u komandovanju jedincom, a neko zbog ćutanja.

Ko je ćutao a trebalo je da progovori?
- Imali smo situaciju u kojoj je predsednik države, vrhovni komandant, kako ga titulišu, iako je on glavnokomandujući, naredio da se izvrši ispitivanje vanrednog događaja sa smrtnim posledicima, a onda je zaćutao i ćuti i dan-danas.  U tome ima elemenata krivične odgovornosti, ako prikrivate saznanja koja su evidentna, a evidentno je da je tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić zloupotrebio ovlašćenja u komandovanju vojskom koje mu predsednik Nikolić nije, a nije ni mogao preneti. Pritom, preskočena je glavna karika u komandovanju - načelnik Generalštaba, odnosno operativni centar sistema odbrane. Tu se više ne govori o moralnoj već o krivičnoj dogovornosti. Posle toga je tadašnji premijer, a sadašnji glavnokomandujući Aleksandar Vučić rekao: "Ne dam Gašića. Šta hoćete da kažete da je kriv zato što je želeo da spase dete". Ne, kriv je zato što je dete sa sve posadom poginulo!

Utisak je da je veća odgovornost na političarima koji su insistirali da se akcija sprovede iako su ljudi u vojsci upozoravali da su meterološki uslovi složeni i nepovoljni za poduhvat spasavanja bebe?
- Imam ogromnu zamerku svojim kolegama koje su dozvolile da podlegnu političkom pritisku. Očigledno se koristila sila funkcije da se ućutka načelnik Generalštaba koji je u jednom trenutku rekao da je ipak trebalo da zna za zadatak, ali je na kraju i on povukao ručnu. Došli smo do toga da se sa načelnikom Generalštaba igraju trule kobile. Preskače ga ko kako hoće.

Stefanović ni kriv ni dužan heroj

Interesnatno da je policija prethodno odbila da zbog nepovoljnih meteo uslova njihov helikopter učestvuje u akciji...
- Da, i to su momci koji su završili istu akademiju koju su završile i moje kolege koje su poslate na zadatak. I ti su momci zbog odijanja zadatka trpeli pritiske, ali je na kraju njihov ministar Nebojša Stefanović ispao heroj, iako ih je prethodno ribao samo tako.

Može li onda da se kaže da je general Diković i dalje na čelu Generalštaba zato što je na slučaj helikopter zažmurio?
- To bi bila pregruba definicija, ali mislim da je on toliko podoban da će ostati na funkciji u narednom periodu,  iako  ove godine ispunjava uslove za penzionisanje. On je mio svakome ko voli poltrone, a mi imamo vlast koja obožava tu vrstu odnosa prema sebi, tako da ima šanse da bude večniji nego što je Rasim Ljajić u vladi. Prema mom mišljenju, načelnik Generalštaba je trebalo da podnese krivičnu prijavu protiv ministra odbrane zbog nepoštovanja procedure i  zloupotrebe u komandovanju. To isto je prema ministru odbrane trebalo da uradi i predsednik Republike. 

2024 © - Vesti online