Utorak 13.03.2018.
08:52
Vestionline, Tanjug

Amerika veruje Britaniji: Trovanje Skripalja "jasno dolazi od Rusije"

Tanjug/AP
Ko je otrovao bivšeg ruskog špijuna: Sergej Skripalj

Kako se navodi , SAD su kontaktirale sa saveznicima u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući i telefonski razgovor između državnog sekretara (SAD, Reksa) Tilersona i ministra spoljnih poslova (Velike Britanije, Borisa) Džonsona. 

"Imamo puno poverenje u istragu UK i njegovu procenu da je najverovatnije Rusija odgovorna za napad nervnim gasom koji se dogodio prošle nedelje u Sozberiju", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Takođe se dodaje da "za ovakav tip napada - pokušaj ubistva privatnog lica na tlu suverene države" ne postoji opravdanje.

- Mi smo uznemireni zbog toga što izgleda da je Rusija ponovo uključena u takav postupak - navodi se.

Kako je saopšteno, od Ukrajine do Sirije, a sada i u UK, "Rusija nastavlja da bude odgovorna snaga nestabilnosti u svetu, delujući sa otvorenim zanemarivanjem  suvereniteta drugih država i život njihovih građana".

U saopštenju se navodi i da su SAD saglasne da oni koji su odgovorni, odnosno "i oni koji su zločin počinili i oni koji su izdali naredbu - moraju da snose ozbiljne posledice" i dodaje da se SAD solidariše sa saveznicima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako je AP prethodno preneo, Tilerson je u ponedeljak izjavio da trovanje Skripalja u Velikoj Britaniji "jasno dolazi od Rusije" i da će "sigurno izazvati odgovor", ali nije precizirao kakav.
On je kazao da ne zna da li je ruska vlada imala znanje o trovanju, ali da otrov nije mogao da potekne ni sa jednog drugog mesta.

Tilerson je trovanje nazvao "nečuvenim činom" i dodao da je skoro neshvatljivo da bi predstavnik neke države koristio tako opasnu supstancu na javnom mestu.

Američka agencija je prenela da je britanska premijerka Tereza Mej u ponedeljak pred britanskim parlamentom izjavila da je za trovanje Skripalja i njegove kćerke Julije "vrlo verovatno" odgovorna Moskva.

Ona je tada naglasila da je Britanija spremna da preduzme jače mere protiv Rusije.
Mej je takođe izjavila da je Skripalj otrovan vojnim nervnim agensom koji se proizvodi u Rusiji.
Kako je ranije Rojters preneo, te tvrdnje britanske premijerke, zvanična Moskva je u ponedeljak odbacila kao politički motivisane i zasnovane na provokaciji.

- To je cirkus u britanskom parlamentu. Zaključak je jasan, radi se o još jednoj medijskoj političkoj kampanji zasnovanoj na provokacijama - rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Rojters.

Ona je, takođe, pozvala London da objavi rezultate istrage smrti Aleksandra Litvinjenka i Borisa Berezovskog, i drugih "koji su umrli pod misterioznim okolnostima na britanskom tlu".

- Pre izmišljanja novih priča, neka nam neko u Ujedinjeno Kraljevstvu kažu kako su se završile prethodne bajke - one o Litvinjenku, Berezovskom, Perepiličnjiju i mnogim drugim koji su umrli pod misterioznim okolnostima na britanskom tlu - rekla je Zaharova.

Skripalja i njegovu ćerku pronašli su doktor i sestra, koji su bili u prolazu, u nesvesnom stanju nedaleko od tržnog centra u Solzberiju 4. marta.

2022 © - Vesti online