Utorak 13.03.2018.
08:43
Vestionline, Tanjug

Posle Prištine - Beograd: Stiže Amerikanac koji "nema nikakav plan za Kosovo"

Tanjug/AP
Kakvu će poruku Ves Mičel doneti u Srbiju?

Mičel će, tokom posete, potvrditi snažne veze između Srbije i Sjedinjenih Država i pozvati srpsku vladu da ubrza normalizaciju odnosa sa Kosovom, sprovede reforme neophodne za postizanje njenog cilja članstva u Evropskoj uniji i aktivno podrži regionalnu stabilnost, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta dostavljenog Tanjugu.

On će se večeras sastati sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako je najavio Stejt department, Mičel će susrete sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i liderima opozicije imati sutra.

Mičel u Beograd stiže u okviru balkanske turneje, od 12. do 17. marta, tokom koje, osim Beograda, posećuje Prištinu, Skoplje, Atinu i Nikoziju.

On je juče u Prištini izjavio da je njegova poseta usmerena na nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da ne nosi nikakav konkretan plan s tim u vezi. 

- Nisam došao da predstavim bilo koji poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka EU - rekao je Mičel na konferenciji za štampu.

Beogradski mediji su ranije objavili da će Mičel tokom posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rešenje pitanja Kosova.

U najavi Stejt departmenta se, takođe, navodi da će Mičel u susretima sa makedonskim zvaničnicima u Skoplju potvrditi podršku SAD evroatlantskim aspiracijama Makedonije, ponuditi podršku u aktuelnim pregovorima Makedonije sa Grčkom i pozvati makedonsku vladu da primeni reforme.

Pomoćnik državnog sekretara SAD će u četvrtak boraviti u Atini gde će sa visokim grčkim zvaničnicima razgovarati o produbljavanju američko-grčkih strateških veza i jačanju bilateralne saradnje, u oblastima odbrane, energetike, trgovine i investicija, navodi se u saopštenju.

Tokom posete Kipru, u petak, Mičel će razgovarati sa visokim kiparskim zvaničnicima, liderima kiparskih Grka i Turaka, kao i sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, saopštio je Stejt department.

2024 © - Vesti online