Utorak 13.03.2018.
18:18
D. Dekić - Vesti

15 godina od smrti Zorana Đinđića: Tadić plače, a Vlada diže spomenik

Tanjug
Odavanje počasti Zoranu Đinđiću

Đinđićeva udovica Ružica i sin Luka su sa rukovodstvom Demokratske stranke čiji je bio lider posetili njegov grob, a potom je DS održao tradicionalno takmičenje u besedništvu.

Bivši predsednik Srbije i DS Boris Tadić je na groblje došao sam i zapalio sveću svom nekadašnjem saborcu.

Nakon odavanja počasti novinari su zamolili Tadića za izjavu, a on se, piše beogradska štampa, tokom priče o Zoranu gorko rasplakao.

Table isprskane farbom

U Novom Sadu, incident, tri table sa imenom Zorana Đinđića u okviru Novosadskog univerziteta osvanule su isprskane crvenom farbom. To nije prvi put da se table sa Đinđićevim imenom nađu na meti. Bile su oštećene septembra 2012, zbog čega je bio održan i protest "Protiv mržnje, stop fašizmu" na kojem je bilo nekoliko stotina studenata i građana.

Neke od stranaka iznikle iz DS povele su pristalice "U šetnju za Zorana", Beogradom, a neistomišljenici su u Novom Sadu oštetili table sa njegovim imenom.

Vlada Srbije je krenula u realizaciju ideje da Đinđić, nadomak Studentskog trga, gde je stanovao, dobije spomenik.

U Nemanjinoj 11 su i članovi Đinđićeve vlade, ali i aktuelne, položili venac na mesto gde je ubijen, a potom je na sednici Vlade odlučeno da se prosledi novac Gradu Beogradu za spomenik.

- Vlada smatra obavezom da finansira izradu spomenika čoveku koji je ubijen kao predsednik Vlade - saopšteno je iz Nemanjine 11.

Spomenik Đinđiću će, kako je najavio gradski menadžer Goran Vesić, biti postavljen čim u tom delu grada bude završena garaža i pešačka zona.

- To je mesto koje na simboličan način odražava Zoranov život. Filozofski fakultet koji je završio i gde je doktorirao - kazao je Vesić, istakavši da je sada najvažnije da se, zahvaljujući predlogu predsednika Republike Aleksandra Vučića, zemlja oduži na neki način Đinđiću.



 

2024 © - Vesti online