Sreda 21.07.2010.
06:00 >> 17:37h
Vestionline

Haradinaj uhapšen i prebačen u Hag

Portparol Haškog suda Nerma Jelačić saopštila je da je Haradinaj uhapšen na Kosmetu i da je odveden u Hag. "Haradinaj je juče uhapšen i prebačen u Hag, gde će ostati do daljnjeg", kazala je Jelačićeva.

Ramuš Haradinaj
 

Prvostepenom presudom iz aprila 2008. godine Haradinaj i drugooptuženi Idriz Baljaj oslobođeni su krivice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. godine. Trećeoptuženi Ljahi Brahimaj već se nalazi u Ševeningenu jer je u prvom procesu osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno veće Haškog suda istaklo je danas da je Pretresno veće propustilo da preduzme korake kako bi se suzbilo zastrašivanje svedoka, što je obeležilo suđenje od početka do kraja, i propustilo je da shvati težinu koju zastrašivanje svedoka predstavlja za integritet suđenja.


"Ova greška narušila je pravičnost postupka i dovela do neostvarenja pravde", navelo je Žalbeno veće.

 


Suđenje će, po nekoliko tačaka optužnice, biti ponovljeno i bivšim pripadnicima OVK-a Idrizu Baljaju, koji je oslobođen krivice u prvostepenom postupku, kao i Ljahu Brahimaju, kome je Žalbeno veće danas potvrdilo prvostepenu presudu od šest godina zatvora.


Žalbeno veće naložilo je pritvor svoj trojici do daljnjeg. Izricanju presude prisustvovali su Haradinaj i Brahimaj, dok je Baljaj sada u pritvoru na Kosmetu i uskoro bi trebalo da bude prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog suda.

Ljajić: Želimo da se zadovolji pravda

 

Predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim Tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će u novom postupku protiv Haradinaja biti prilika da se iznesu i novi dokazi i ispitaju svedoci

.

"Mi ni na koji način ne želimo da prejudiciramo odluku Tribunala, niti na to imamo pravo. Mi samo želimo da se ustanovi puna istina i zadovolji pravda", rekao je Ljajić. On je istakao da Nacionalni savet pozdravlja odluku Veća, s obzirom da je u prvobitnom postupku bilo niz manjkavosti i propusta i da je Haradinaj bio oslobođen praktično iz procesnih razloga, jer se nisu pojavili mnogi ključni svedoci.

 

"Drugim rečima, oni su bili likvidirani", rekao je Ljajić.


Prvostepene presude svoj trojici izrečene su početkom aprila 2008. godine, a optužnicom su obuhvaćeni zločini počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. na području Metohije.


Tom presudom Haradinaj i Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. godine.


Tokom tog perioda, Haradinaj je bio komandant OVK za područje Metohije, Balaj je bio komandant jedinice Crni orlovi u sastavu OVK, a Brahimaj pripadnik OVK stacioniran u štabu u Jablanici, opština Đakovica.


Brahimaj je proglašen krivim zbog toga što je lično učestvovao u okrutnom postupanju i mučenju zarobljenika u logoru OVK u selu Jablanica.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na presudu Pretresnog veća 17. jula 2008. godine, smatrajući da prvostepeni proces nije bio pravedan zato što sudsko veće nije uložilo dovoljno napora da sasluša dva ključna svedoka protiv optuženih, koji su odbili da svedoče zbog toga što su bili uznemiravani i zastrašivani.


Haradinajeva odbrana je u odgovoru na žalbu navela da ne postoje naznake da bi dvojica svedoka pristala da se pojave na novom procesu. Brahimajeva odbrana je žalbeni podnesak dostavila 19. jula 2008. Haradinaj i Balaj su pušteni na slobodu nakon izricanja presude.

Brahimaju je odobreno privremeno puštanje na slobodu do žalbenog pretresa 25. maja 2009. godine. Njemu je 2. jula 2010. naloženo da se vrati u Pritvorsku jedinicu zbog izricanja presude po žalbi.

Cvetković: Tribunal se rukovodio činjenicama

 

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da mu je drago što se Haški tribunal ponaša u skladu sa činjenicama u slučaju bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

"Razumeo sam da je oslobađanje bilo vezano ne za to da je on proglašen nevinim, već zato što nije bilo dovoljno dokaza", objasnio je Cvetković na konferenciji za novinare u Sarajevu komentarišući odluku Tribunala da po nekoliko tačaka iz prvobitne optužnice obnovi suđenje Haradinaju i njegovim saradnicima Idrizu Baljaju i Ljahi Brahimaju.

Premijer Srbije je rekao da pretpostavlja da su sada pronađeni dodatni dokazi u ovom slučaju. Cvetković je naglasio da u principu ne komentariše odluke bilo kog suda, jer poštuje princip da je sudska vlast odvojena od izvršne.

Ljumaj: Haradinaj nije uhapšen, sam je otišao u Tribunal

Portparol Alijanse za budućnost Kosova Ernest Ljumaj izjavio je da predsednik stranke Ramuš Haradinaj nije uhapšen, već da je u Hag otišao na poziv Tribunala, u pratnji svojih saradnika.

 

"Haradinaja nisu uhapsile ni Kosovske policijske službe (KPS), ni Euleks, nije bilo nikakvog hapšenja. On je kao i u prethodnim navratima u Hag otišao na poziv, avionom u pratnji najbližih saradnika iz stranke", rekao je Ljumaj.

2024 © - Vesti online