Ponedeljak 12.03.2018.
15:31
Vestionline, Blic.rs

Srbiji ponovo preti "pederus"

Youtube/Howcast
Visoke temperature prouzrokuju prevremenu pojavu insekata 

Poslednjih godina, već sa prvim toplim danima građani Srbije su u problemu. Invazija svakojakih buba iz godine u godinu se povećava, a odbrane gotovo da nema.

Visoke temperature, koje su najavljene za naredni period, svakako će doprineti da se ovi insekti pojave kada im nije sezona.

Evo o kojim se bubama radi, kako one izgledaju i što je najbitnije koja je prva pomoć ukoliko budete imali bliski susret sa njima.

Kad jednom smrdibuba markira stan, uvek će dolaziti

Muke sa smrdibubama su već počele. Prošlogodišnja njihova najezda, kada nismo mogli da ih se oslobodimo, verovatno će se ponoviti i ove godine, s obzirom da su se već pojavile.

Smrdibube se hrane raznim biljkama, a u stanove ulaze samo prateći svetlost i obično uleću na višim spratovima, u blizini kojih se nalazi drveće.

Nova vrsta koja potiče iz Kine pojavila se pre desetak godina u Švajcarskoj, ali je preneta i kod nas. One se mogu uvući čak i u kofer, a dovoljna je jedna ženka da dođe do čitave invazije smrdibuba.

Kako su nam ranije objasnili stručnjaci sa Biološkog fakulteta, one sada osvajaju teritoriju i samim tim se drastično množe. Tek nakon nekoliko godina to će se promeniti nabolje. Do tada, neće postojati način da se odbranimo od njih. Suludo je prskati stan non-stop.

Jedina sreća je u tome što ne ujedaju ljude, ali kada jednom uđu u stan, one ga markiraju mirisom, koji će kasnije privlačiti sve smrdibube u kraju.

Crvenilo, peckanje i opekotine "pederusa"

Ne samo što opekotine prete od preteranog izlaganja suncu, već je moguće zadobiti ih i tokom noći, dok se sedi uz svetlost lampi! Naime, kada sunce zađe, opekotine mogu da se jave od toksina insekta "pederus pederus" (Paederus), koja svoje žrtve napada isključivo dok sede pod nekom svetlošću, jer je to privlači.

Prošle godine bila je velika najezda ovog insekata, koje napadaju noću, kao i komarci. Pošto su se ovde odomaćili, stručnjaci očekuju da će ih u većem borju biti i ove godine.

- Oni ne ujedaju, već ispuštaju otrov iz stomaka onog momenta kada neko pokuša da ih otarase rukom. Tako se zapravo samo rastrlja njihov otrov po koži. I onda nastaje "dermatitis pederus", razlog zbog koga je potrebno javiti se lekaru - kaže dr Gorana Isailović, dermatovenerolog.

Ona pojašnjava da su ljudi uglavnom zbunjeni i da svi do jednog prvo misle da je reč o herpesu, jer buba ne ujeda i samim tim ne ostavlja nikakav trag. To je i razlog zašto se ni ne posumnja da je za sve kriv insekt.

- Na mestu gde ovaj insekt ispusti toksin, nastaje crvenilo, a najčešće stradaju ruke, vrat, noge, lice, predeo oko oka. To mesto onda počinje da pecka, kao kada se opečete o žar cigarete. Nastaje prava opekotina, koja je neprijatna. Nakon sedam dana sve se povlači. Obično se koriste preparati koji lokalno smiruju upalu - savetuje dr Isailović.

Otok i gušenje znak ujeda bube klintonke

Prošle godine crne mušice, poznatije kao bube klintonke pojavile su se već polovinom marta, kada im vreme nije bilo. Stručnjaci se pribojavaju da nas i ove godine ne zadesi slična situaicja. Ujed ove bube može da izazove veliki otok, infekciju, pa čak i upalu potkožnih tkiva, a kod osetljivih i gušenje, prenosi "Blic".

Reč je o maloj bubi, sličnoj mušici, a ubod joj je kao kod komarca, jer ima drugačiji usni aparat nego muva. Pojavila se 1999. godine i to neposredno nakon NATO bombardovanja Srbije, zbog čega su je u narodu nazvali buba klintonka.

Slične su onim golubačkim mušicama, i iako deluju bezazleno, mogu biti vrlo opasne. Njen ujed pravi veću rupicu na koži, koja jako svrbi. Mesto uboda može dramatično da otekne, a zbog jakog svraba, češanjem se povećava šansa da se toksin prenese dublje pod kožu, zbog čega nastaje infekcija, pa čak i upala potkožnog tkiva. Prva pomoć u tim situacijama je krema za smanjivanje svraba, ali nakon toga odmah se treba obratiti lekaru.

Lekari savetuju da ljudi, posebno oni koji su podložni alergijama, ukoliko ih buba ujede obavezno treba da popiju neki medikament protiv alergija, kako bi smanjili rizik od gušenja ili većeg otoka.

Po dosadašnjem iskustvu lekara, ovaj insekt najčešće napada ruke i noge, mada ujedi mogu biti na bilo kom delu tela.

2024 © - Vesti online