Sreda 21.07.2010.
03:41
sarajevox.com

Amerikanci laserom ruše avione



Montirano na ratni brod, novo lasersko oružje je pucalo na bespilotnu letelicu udaljenu 3,2 km, koja je iznad Pacifika letela brzinom 480 km/h. Zrak ovog lasera može biti vidljiv samo kada pogodi metu.

Detalji tajnih testova koji su izvedeni u maju ove godine na lokaciji udaljenoj 160 km od Los Angelesa u zajedničkoj operaciji američke mornarice i "Raytheon Missile Systemsa" su otkriveni jučer na "International Airshow Farnborough".

Inovativno oružje proizvodi zrak od 50 kW i može se koristiti samostalno ili uz konvencionalni raketni sistem.

Otkako je laser izmišljen 1960. godine, postojale su ideje da se napravi lasersko oružje, ali stare metode proizvodnje zraka hemijskom reakcijom su bile previše komplikovane i nepraktične za vojnu upotrebu.

Loše vreme može uzrokovati problem laseru jer usporava zrak pre nego što pogodi svoj cilj te ga može preusmeriti sa prvobitnog kursa.

Iz kompanije "Raytheon" kažu da rade na rešavanju ovog problema. Navodno su nakon kupovine šest komercijalnih lasera iz autoindustrije razvili novi sistem kombinujući njihove zrake u jedan moćni snop.

Iako testovi laserskog oružja nastavljaju da pružaju pozitivne rezultate, malo je verovatno da će se naći u vojnoj upotrebi pre 2016. godine, navodi "Daily Mail".

2024 © - Vesti online