Ponedeljak 12.03.2018.
11:58
b92.net, Vestionline

Pala im "sekira u med" - legalno u Srbiji, "na crno" u CG

youtube.com/Giedrius Stanevičius
Cigarete kao unosan biznis

To su podgoričkim Vijestima kazali predstavnici najvećih distributera koji za sada ne žele da se javno eksponiraju verujući i dalje da će država zavesti red na sivom tržištu, piše taj list. 

Kako navode, očekivani haos na duvanskom tržištu Crne Gore, nakon tri velika rasta dažbina na uvoz i prodaju cigarete, a za nešto više od godinu dana, traje već mesecima, a švercerima širom Crne Gore ostaje sve veći kolač. 

Tokom novembra i decembra na trafikama je pala prodaja cigareta za oko 20 odsto, a nekim uvoznicima su proizvođači krajem kalendarske godine vraćali akcizne markice jer su magacini bili puni, a nije bilo izgleda za skoru prodaju novih porudžbina. 

Čini se da je švercerima cigareta tek sada pala "sekira u med", a neki čak imaju i interes i računicu da zbog razlike u cenama pojedine cigarete legalno kupuju u Srbiji, a nelegalno prodaju u Crnoj Gori.

Dugi niz godina popularni brend "marlboro" sad na trafici košta, na primer, 3,6 evra, a na ulici svega 2,4 evra.

Na kraju ove kalendarske godine razlika u cenama će biti još veća ukoliko Vlada ispoštuje svoj EU kalendar i svaku paklicu dodatnom akcizom ili za ukupno novih 40 centi. 

Od 1. januara ove godine poslednje povećanje akcize na cigarete rezultiralo je rastom cena cigareta po paklici u iznosima od 30 do 50 centi.

Ukupno opterećenje dažbinama po prodajnoj ceni paklice cigareta iznosi više od 80 odsto. 

Paklica najjeftinijih cigareta u legalnoj prodaji iznosi oko 2,4 evra, dok su u uličnoj prodaji oko evro.

2024 © - Vesti online