Nedelja 11.03.2018.
22:08
Blic.rs

U BiH od karcinoma obolevaju i bebe od mesec dana

A. Čukić
Procenat izlečenja i prognoza zavise od vrste maligne bolesti

Od ove zloćudne bolesti obolevaju deca svih životnih uzrasta, kako mališani od mesec dana života tako i mladi do 18 godina.

Prema rečima šefa Odeljenja hematoonkologije u Klinici za dečje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srpske Jelice Predojević Samardžić, broj novoobolele dece od malignih bolesti godišnje iznosi oko trideset, i u blagom je porastu, piše "Blic".

- Trenutno se od malignih bolesti u UKC RS leči dvanaestoro dece.

- Procenat izlečenja i prognoza zavise od vrste maligne bolesti, kao i od mnogo drugih faktora medicinske prirode. Najbolju prognozu za izlečenje imaju akutne limfoblastne leukemije. Što se tiče karcinoma karakterističnih za određenu dob, postoje maligne bolesti koje se češće javljaju kod dece, ali takva podela nije striktna - kaže Samardžićeva za "Blic".

Načešća maligna oboljenja koja se leče u ovoj zdravstvenoj ustanovi su akutne leukemije, maligni limfomi, te tumori kostiju i mozga, a deca se na lečenje šalju u inostranstvo zbog transplatacije koštane srži, malignih bolesti koje zahtevaju posebne režime citoterapije ili posebne operativne zahvate.

Iz pomenute klinike ranije su saopštili da je dečji kancer retka bolest, ali da se o njoj malo zna.

- Čini jedan odsto ukupne onkologije i ono što je tipično jeste da je kancer dečje dobi po svojim tipovima, ponašanju i mnogim segmentima potpuno različit od kancera odraslih. Najveći broj mališana bolnicu napusti izlečen ili sa zadovoljavajućim zdravstvenim stanjem – saopštili su iz ove klinike.

Najčešći rak krvi i koštane srži

Podaci Zavoda za javno zdravlje Federacije BiH pokazuju da su najčešći tipovi malignoma detinjstva rak krvi i koštane srži, te karcinom mozga. Reč je o tumorima koji imaju najveću stopu smrtnosti od raka dečje dobi.

U ovom entitetu lane je od ovih zloćudnih bolesti bitku izgubilo desetoro dece i mladih, od jedne do 19 godina života.

- Mnogi karcinomi odraslih se mogu dijagnostikovati rano. S druge strane, u 80 odsto dece, do trenutka kada se rak dijagnostikuje, bolest se već proširila na druga područja tela - kažu u ovom zavodu.

U Zavodu za javno zdravlje federacije BiH dodaju da postoji više od deset vrsta raka kod dece.

- Neki karcinomi gotovo nikada ne nastaju nakon dobi od pet godina, dok se drugi najčešće pojavljuju među tinejdžerima. Na primer, neuroblastom je rak simpatičkog nervnog sistema. Tumori neuroblastoma mogu rasti u abdomenu, vratu ili karlici, a reč je o najčešćem tipu raka kod dojenčadi. On može nastati pre rođenja, a retko se javlja kod dece starije od deset godina. S druge strane, rak limfnih čvorova najčešće pogađa tinejdžere, ali se javlja i kod mlađe dece. Ostali retki karcinomi detinjstva zapravo i nisu toliko retki kada se saberu, s obzirom na to da čine oko 30 odsto karcinoma dijagnostikovanih kod deece i adolescenata - ističu u ovom zavodu i objašnjavaju da se, čak i kad dobiju karcinom odraslih osoba, deca različito moraju da leče, prenosi "Blic".

Raditi na prevenciji

Lekari objašnjavaju da je prevencija malignih bolesti u dečjem uzrastu veoma teška, te da je potrebno naći načine da se ona pojača. Nažalost, još nismo u stanju da sprečimo nastanak ovih bolesti kod dece ili da predvidimo njihov nastanak. Potrebno je raditi na tome da se ojača društvena svest o malignim oboljenjima kod dece i da se toj deci stvore što bolji uslovi za lečenje, kažu lekari.

"Blic" podsećada je u Banjaluci  2014. godine osnovano Udruženje roditelja dece obolele od malignih bolesti "Iskra", s ciljem da se ovim mališanima omoguće najbolji uslovi lečenja, dijagnostika, tretman, nega i praćenje nakon lečenja.

2024 © - Vesti online