Nedelja 11.03.2018.
11:00
aljazeera.net

Žestoke borbe: Asadova ofanziva na Istočnu Gutu

commons.wikimedia.org/Abkhazian Network News Agency
Sirijski vojnici (Foto: Arhiva)

Snage sirijskog predsednika Bašara al Asada pokušavaju ofanzivom velikih razmera da osvoje to poslednje područje koje pobunjenici drže gotovo na vratima Damaska i već su preuzele više od polovine enklave koja ima 100 kilometara kvadratnih.

Sirijske snage uspele su da podele Istočnu Gutu na tri dela: Dumu i njeno predgrađe na severu, Harastu na zapadu, a ostatak su južni lokaliteti. Sirijska televizija objavila je da "vojska jača svoje operacije" na nekoliko frontova.

Ofanziva na enklavu, poslednje uporište u rukama pobunjenika protiv predsednika Bašara al Asada počela je vazdušnom kampanjom retko viđenog intenziteta čak i za Siriju koja od 15. marta 2011, trpi rat sa više od 340.000 žrtava. Nakon vazdušne kampanje sledili su kopneni napadi prorežimskih snaga i njihovih saveznika.

Od 18. februara samo su dva konvoja pomoći mogla da uđu u Gutu kako bi dopremila potrepštine za opkoljene civile i to zahvaljujući svakodnevnim prekidima vatre u trajanju od pet sati koje je jednostrano proglasila Rusija.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN o jednomesečnom prekidu vatre ostala je mrtvo slovo na papiru.

2024 © - Vesti online