Nedelja 11.03.2018.
10:31
b92.net, Vestionline

Svet na nogama: Kina optužuje Trampa, Japan i Južna Koreja strahuju

EPA/Jim Lo Scalzo
Američki predsednik Tramp ponovo uzburkao duhove

Tramp je potpisao ukaz o uvođenju tarife od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma, koji bi trebalo da stupi na snagu za 15 dana. Od tarifa su, za sada, izuzeti Meksiko i Kanada. On je naveo da su tarife potrebne zbog nacionalne bezbednost SAD, jer će se njihovom primenom osigurati opstanak domaćih proizvođača metala.

Sa druge strane, Japan i Južna Koreja su izrazili visoku uznemirenost zbog potencijalnih ekonomskih troškova.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da se "odlučno protivi" Trampovom potezu, ne dajući bilo kakve naznake o tome da li će Peking možda ispuniti svoje ranije pretnje o odmazdi, prenosi agencija AP. 

"Zloupotreba odredbe o 'nacionalnoj bezbednosti' SAD je bezobzirno rušenje multilateralnog trgovinskog sistema koji zastupa Svetska trgovinska organizacija (STO) i sigurno će imati ozbiljne posledice na standardni međunarodni trgovinski poredak. Kina se odlučno protivi tome", naveo je zvaničnik Ministarstva trgovine, Vang Heđun, u saopštenju. 

Kinesko udruženje za gvožđe i čelik objavilo je da "Sjedinjene Države sprovode trgovinski protekcionizam'', da će Trampov potez "naneti štetu globalnoj industriji čelika i ozbiljno naškoditi interesima potrošača", kao i da će SAD "nanoseći štetu drugima naškoditi i sebi". 

Ministar trgovine Južne Koreje, Paik Un-gju, u obraćanju na vanrednoj sednici, pozvao je druge zemlje da spreče "trgovinski rat". 

"Pozvaćemo međunarodnu zajednicu da se uzdrži od usvajanja mera koje sprečavaju slobodnu trgovinu", rekao je Paik, prema saopštenju ministarstva. On je dodao da je "značajna šteta u južnokorejskom izvozu čelika u Sjedinjene Države izgleda neizbežna". 

Ministar spoljnih poslova Japana, Taro Kono, naveo je u saopštenju da "ove mere mogu značajno uticati na ekonomske odnose i saradnju između Japana i SAD, koje su saveznici". 

2024 © - Vesti online